Zapiekanki góralskie

Zapiekanki góralskie

Zapiekanki góralskie to wyjątkowy przepis, który pochodzi z malowniczych polskich Tatr. Te przepyszne posiłki to esencja góralskiej kuchni, przesiąkniętej smakami tradycji i górskiej atmosfery. Składniki takie jak wieprzowina, ziemniaki, cebula, boczek, śmietana i ser tworzą niepowtarzalną kombinację, która z pewnością urzeka nie tylko podniebienie, ale i serce. Są one doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub imprezowy posiłek, które możemy przyrządzić samodzielnie w domu. Jeśli więc cenisz sobie rusticzną, sycącą kuchnię, która wprowadzi Cię w górski nastrój, zapiekanka góralska będzie idealnym rozwiązaniem. Spróbuj przepisu i poczuj smak polskich gór w swoim domu!

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • kilka oscypków
  • cebula czerwona
  • kilka plasterków żółtego sera
  • cieniutkie plasterki surowego boczku
  • żurawina

Zapiekanki góralskie – jak zrobić?

  1. Bagietkę kroimy na 3 części i kroimy w poprzek.
    Na każdy kawałek bagietki nakładamy plasterki sera, boczek, cebulę oraz oscypki pokrojone na plastry ok 5 mm.
    Wkładamy do nagrzanego na 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut.
    Po wyjęciu nakładamy na wierzch żurawinę.

    Smacznego!

Zapiekanki góralskie – dodatkowe informacje

Żurawinę możemy zastąpić borówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka Ziemniaczano - Brokułowa
Następny przepis: Zapiekanki domowe z serem żółtym i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode