Zapiekanki góralskie
Zapiekanki góralskie to wyjątkowy przepis, który pochodzi z malowniczych polskich Tatr. Te przepyszne posiłki to esencja góralskiej kuchni, przesiąkniętej smakami tradycji i górskiej atmosfery. Składniki takie jak wieprzowina, ziemniaki, cebula, boczek, śmietana i ser tworzą niepowtarzalną kombinację, która z pewnością urzeka nie tylko podniebienie, ale i serce. Są one doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub imprezowy posiłek, które możemy przyrządzić samodzielnie w domu. Jeśli więc cenisz sobie rusticzną, sycącą kuchnię, która wprowadzi Cię w górski nastrój, zapiekanka góralska będzie idealnym rozwiązaniem. Spróbuj przepisu i poczuj smak polskich gór w swoim domu!
admin
Składniki:
- 1 długa bagietka
- kilka oscypków
- cebula czerwona
- kilka plasterków żółtego sera
- cieniutkie plasterki surowego boczku
- żurawina
Zapiekanki góralskie – jak zrobić?
-
Bagietkę kroimy na 3 części i kroimy w poprzek.
Na każdy kawałek bagietki nakładamy plasterki sera, boczek, cebulę oraz oscypki pokrojone na plastry ok 5 mm.
Wkładamy do nagrzanego na 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut.
Po wyjęciu nakładamy na wierzch żurawinę.Smacznego!
Zapiekanki góralskie – dodatkowe informacje
Żurawinę możemy zastąpić borówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka Ziemniaczano - Brokułowa
Następny przepis: Zapiekanki domowe z serem żółtym i czosnkiem