Zapiekanka Ziemniaczano - Brokułowa

Zapiekanka Ziemniaczano – Brokułowa

Zapiekanka ziemniaczano – brokułowa to pyszne danie, które możemy przygotować, gdy mamy ochotę na coś pachnącego i sycącego. Z połączenia prostej bazy, jaką są ziemniaki, i odżywczego brokułu powstaje aromatyczne danie, które łatwo podbije serca domowników. Ten przepis zawiera wszystko, co najlepsze w zapieczonych danach – jest przystępny, puszysty i niesamowicie smaczny. Idealny na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. To doskonałe połączenie delikatnych warzyw, tworzące idealnie zrównoważony posiłek. Zapiekanka ziemniaczano-brokułowa zawsze zachwyca i nigdy nie rozczarowuje. Podziel się tym smakiem z najbliższymi.

Składniki:

  • Na 3-4 osoby:
  • 6 średnich ziemniaczków
  • 1 brokuł (nie za duże drzewko)
  • 3-4 kabanoski/kiełbaski chude wędzone
  • 6 plasterków boczku lub kawałek boczku
  • 1/2 główki cebuli
  • Sos:
  • 2 duże jajka
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
  • kawałek sera żółtego
  • papryka słodka, sól, pieprz, warzywka bez soli
  • kawałeczek masła do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczano-brokułowa – jak zrobić?

  1. 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min.
    2. Brokuł gotujemy tak tylko przez 5-10 min.
    3. Ziemniaczki po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
    4. Boczek wraz z kiełbaską przesmażamy, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy.
    5. Formę do zapiekania smarujemy masłem.
    6. Wykładamy najpierw porcje ziemniaków, polewamy/posypujemy cebulką wraz z boczkiem i kiełbaską, na to dajemy różyczki brokuła i znów plasterki ziemniaków, kiełbaska wraz z cebulką, brokuł. Na sam koniec mieszamy jajka wraz z przyprawami oraz jogurtem i polewamy tym naszą przyszłą zapiekankę. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 min (wszystko zależy od twardości ziemniaków).

Zapiekanka brokułowa z ziemniakami, zapiekanka ziemniaczana z brokułami.

Zapiekanka Ziemniaczano – Brokułowa – dodatkowe informacje

10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu startym serem, możemy także starty ser wymieszać z sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanki na kajzerce
Następny przepis: Zapiekanki góralskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode