Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem to komfortowe danie, które jest pełne smaków idealnych na chłodniejsze dni. Ta pyszna zapiekanka z ziemniakami jest niezwykle pożywna, z kombinacją chrupiącego boczku, jedwabistego pora i miękkich, pieczonych ziemniaków całość tworzy wyjątkowo apetyczne danie. Ta jednogarnkowa uczta jest idealna na rodzinny obiad czy leniwe weekendowe lunch. Polska kuchnia jest znana z zapiekanek i ta zapiekanka ziemniaczano-porowa jest jednym z naszych ulubionych. Delikatność ziemniaków połączona z ostrością porów i solą boczku tworzy cudownie zbalansowane danie. Zapiekanka z porem to prostota, która w mgnieniu oka przekształca się w kulinarne wyrafinowanie.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych w łupinkach ziemniaków
  • 1 duży por
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 300 mililitrów śmietanki słodkiej 12%
  • 2 jaja
  • 100 gramów sera żółtego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • słodka i ostra papryka

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.
  2. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatałowej, obie papryki wg upodobań.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.
  4. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.
  5. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast boczku możemy dodać ulubioną kiełbasę lub usmażone mięso mielone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode