Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Spróbujcie tego smakowitego, domowego przepisu na zapiekankę makaronową z pieczarkami. Idealna na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi, w sam raz na chłodniejsze dni. To połączenie aromatycznego sosu śmietanowego z pieczarkami, ulubionego rodzaju makaronu i przepysznej, chrupiącej skórki z serem gratin. To klasyka domowej kuchni, która zawsze cieszy się uznaniem. Składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie daje efekt zarówno smakowy, jak i wizualny. Ciepła, rozpływająca się w ustach zapiekanka z makaronu i pieczarek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawia, że każdy posiłek stawa się wyjątkowym doświadczeniem.
admin
Składniki:
- Makaron domowy:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 małe jajka
- pół łyżeczki soli
- Pieczarki:
- 50 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- zioła prowansalskie według uznania
- bazylia suszona według uznania
- oregano suszone według uznania
- Sos:
- 330 g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- zioła prowansalskie według uznania
- bazylia suszona według uznania
- oregano suszone według uznania
- Dodatkowo:
- 35 dag sera żółtego
- masło do posmarowania formy
- olej do smażenia
- sól do gotowania makaronu
Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek – jak zrobić?
-
Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. - Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
- Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.
- Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Składanie: Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.
- Pieczenie: Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
- Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.
Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek – dodatkowe informacje
Z przepisu na zapiekankę z domowego makaronu i pieczarek wychodzi 4 spore porcje. Można użyć gotowego kupnego makaronu. Do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml potrzebna będzie szklanka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI
Następny przepis: Zapiekanka z czerstwego chleba