Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem to danie, które od razu staje się ulubione wśród wszystkich domowników. Starannie wybrane składniki tworzą niepowtarzalny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mieszanina delikatnego smaku kurczaka, jasnozielonego, chrupiącego brokuła i aromatycznego makaronu, zapieczonego pod serową, złocistą kruszonką, sprawia, że ten przepis jest idealny do przygotowania na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi. Oto sposób, aby zaskoczyć swoich bliskich nietuzinkowym połączeniem smaków. Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i brokułami – to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 300 g makaronu kokardki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 300 g utartego sera radamer
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, jarzynka, przyprawa do kurczaka

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem – jak zrobić?

  1. Brokuł myjemy, rozrywamy na małe różyczki, gotujemy przez 5 minut na parze (lub w wodzie jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze)
  2. Pierś z kurczaka myjemy, oprószamy jarzynką i przyprawą do kurczaka. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Następnie usmażoną pierś kroimy na plastry.
  3. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Posypujemy solą.
  4. Makaron gotujemy al dente u osolonej wodzie, odcedzany, płuczemy w zimnej wodzie.
  5. Śmietankę dokładnie mieszamy z żółtkiem oraz przyprawami. Dodajemy trochę utartego sera (resztę zostawiamy do posypania na wierzchu).
  6. Do naczynia żaroodpornego układamy wszystkie składniki tak, aby było rozłożone równomiernie. Następnie polewamy śmietanką z jajkiem. Na wierzchu posypujemy utartym serem.
  7. Pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.

Słowa kluczowe: zapiekanka z makaronem, kurczakiem i brokułami

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem – dodatkowe informacje

Dla bardziej wyrazistego smaku, do śmietanki można też dodać bulion.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z ciasta francuskiego
Następny przepis: Zapiekanka z bakłażana i cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode