Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem to doskonałe danie na kolację lub obiad dla rodziny. Idealnie łączy w sobie surowy smak bakłażana z delikatną, pieczoną skórką i zapewnia obfite źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Jest to danie, które możemy łatwo dopasować do naszych dietetycznych preferencji – wege, bezglutenowych czy bez nabiału. I choć bakłażan jest główną gwiazdą tego przepisu, nie można zapomnieć o pozostałych składnikach – serze, pomidorach, czy aromatycznych ziołach, które nadają temu daniu wyjątkowy smak. Zapiekanka z bakłażanem, to doskonały sposób na zdrowy, sycący i przede wszystkim przepyszny posiłek.

Składniki:

  • 1/2 paczki makaronu kokardki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • 8 -10 pomidorków
  • 2 kule sera mozzarella

Zapiekanka z bakłażanem – jak zrobić?

  1. Makaron kokardki gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i wykładamy je do naczynia żaroodpornego. Następnie bakłażana i pomidorki myjemy i kroimy. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry i smażymy z obu stron na oliwie. Pomidorki z dodatkiem zgniecionego czosnku podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  2. Makaron przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Na wierzchu układamy zwinięte plastry bakłażana i podsmażone pomidorki z czosnkiem. Posypujemy oregano. Na wierzch kładziemy ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut aż ser będzie się ciągnął. Smacznego!

Słowa kluczowe: zapiekanka z bakłażanami

Zapiekanka z bakłażanem – dodatkowe informacje

Mozzarellę możemy posypać słodką papryką i pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Następny przepis: Zapiekanka warzywna z ryżem curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode