Zapiekanka z bakłażanem
Zapiekanka z bakłażanem to doskonałe danie na kolację lub obiad dla rodziny. Idealnie łączy w sobie surowy smak bakłażana z delikatną, pieczoną skórką i zapewnia obfite źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Jest to danie, które możemy łatwo dopasować do naszych dietetycznych preferencji – wege, bezglutenowych czy bez nabiału. I choć bakłażan jest główną gwiazdą tego przepisu, nie można zapomnieć o pozostałych składnikach – serze, pomidorach, czy aromatycznych ziołach, które nadają temu daniu wyjątkowy smak. Zapiekanka z bakłażanem, to doskonały sposób na zdrowy, sycący i przede wszystkim przepyszny posiłek.
admin
Składniki:
- 1/2 paczki makaronu kokardki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szczypty oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- 8 -10 pomidorków
- 2 kule sera mozzarella
Zapiekanka z bakłażanem – jak zrobić?
- Makaron kokardki gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i wykładamy je do naczynia żaroodpornego. Następnie bakłażana i pomidorki myjemy i kroimy. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry i smażymy z obu stron na oliwie. Pomidorki z dodatkiem zgniecionego czosnku podsmażamy na rozgrzanej patelni.
- Makaron przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Na wierzchu układamy zwinięte plastry bakłażana i podsmażone pomidorki z czosnkiem. Posypujemy oregano. Na wierzch kładziemy ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut aż ser będzie się ciągnął. Smacznego!
Słowa kluczowe: zapiekanka z bakłażanami
Zapiekanka z bakłażanem – dodatkowe informacje
Mozzarellę możemy posypać słodką papryką i pieprzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Następny przepis: Zapiekanka warzywna z ryżem curry