Zapiekanka śledziowa

Zapiekanka śledziowa

Zapiekanka śledziowa, to wyjątkowa uczta dla smakoszy, łącząca w sobie tradycje kuchni polskiej i prawdziwie domowy smak. Ten przepis połączył zapiekankę ziemniaczaną z uwielbianym przez wielu Polaków śledziem, co sprawia, że danie staje się nieodparcie kuszące. Śledzie są niezwykle zdrowe – obfitują w białko, są źródłem cennych kwasów omega-3 i witamin A i D. W połączeniu z ziemniakami – ulubionym składnikiem wielu dań na naszych stołach, tworzą danie, które zasługuje na miejsce w kulinarnym repertuarze każdego domu. Zapiekanka śledziowa – prosta, smaczna i satysfakcjonująca. Idealna propozycja na rodzinny obiad czy uroczysty kolację.

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych w stylu Matias
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2-3 średnie białe cebule
  • 120 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego *
  • pieprz cytrynowy **
  • pieprz czarny grubo mielony

Zapiekanka śledziowa – jak zrobić?

  1. Zapiekanka śledziowa 1.
    Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby się wymoczyły. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić wodę na świeżą i moczyć dalej. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Śledzie odsączamy na sicie z nadmiaru wody i kroimy w paski.
  2. 2.
    Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C. Pieczemy przez około 1½ godziny. Po tym czasie, jeśli zapiekanka z wierzchu nie zrumieniła się, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-20 minut. Wierzch zapiekanki powinien być rumiany, a ziemniaki miękkie.

Odnośniki:

  • można oczywiście zastąpić zwykłym olejem. Jednak zachęcam Was do użycia oleju tłoczonego na zimno
  • w oryginalnym przepisie nie było pieprzu cytrynowego, więc śmiało można go pominąć, choć uważam, że pasuje idealnie

Zapiekanka śledziowa – dodatkowe informacje

-czas pieczenia zapiekanki podaję orientacyjnie, gdyż wszystko zależy od naczynia, ilości warstw jak i piekarnika
-cały sekret tej zapiekanki tkwi właśnie w surowych ziemniakach, więc nie polecam wcześniejszego ich gotowania


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka studencka
Następny przepis: Zapiekanka rybna z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode