Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie)
Zapiekanka pasterska, znana również jako Shepherd’s Pie, to ciepłe, comfort food pochodzące z Wielkiej Brytanii. To uosobienie domowej kuchni, które zawdzięcza swoją popularność prostocie składników i wyjątkowemu smaku. Właściwie zrobiona zapiekanka pasterska to połączenie mięsa mielonego z aromatycznym sosem, ułożonego pod warstwą puszystego puree ziemniaczanego zapieczonym do złotego koloru. Kluczowe składniki to mięso, ziemniaki i warzywa, które pojedynczo mogą wydawać się zwyczajne, ale razem tworzą danie o niezrównanej głębi smaku. Ten przepis na zapiekankę pasterską to prawdziwy klasyk, idealny na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi.
admin
Składniki:
- porcja na 4 osoby
- Warstwa mięsna
- – 700 g mielonej jagnięciny (ewentualnie mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego)
- – 2 średnie marchewki
- -1 średnia pietruszka
- – 3 łodygi selera naciowego
- – ½ szkl. mrożonego groszku
- -2 cebule
- – 6 małych pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- – 2 ząbki czosnku
- – 200 ml bulionu
- – 100-150 ml czerwonego wina
- – 3 gałązki świeżego tymianku (lub ok. ½ łyżeczki suszonego)
- – 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub ok, ½ łyżeczki suszonego)
- – 1-2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć)
- – sól, pieprz do smaku
- – 1-2 łyżki oleju do smażenia
- Warstwa ziemniaczana
- – ok. 1 kg ziemniaków
- – 100 g żółtego sera
- – 1 żółtko
- – 50 ml mleka
- – 2 łyżki śmietanki kremówki
- – 1 łyżeczka masła
- – szczypta gałki muszkatołowej
- – sól do smaku
Zapiekanka pasterska (shepherd’s pie) – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku.
- W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić i wrzucić na patelnię bez tłuszczu. Podgrzewać aż się rozpadną na pulpę (można im pomóc rozgniatając widelcem).
- Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso i podsmażyć aż zbrązowiej. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, groszek, wlać wino i smażyć chwilkę aż alkohol odparuje. Wlać bulion. Dusić tak długo, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje (w tym czasie warzywa powinny zmięknąć). Jeśli zamiast pomidorów dodajemy koncentrat pomidorowy, zostawiamy nieco płynu, bo warstwa mięsna będzie zbyt sucha. Dodać pomidory/koncentrat, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Przyprawić sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Chwilkę razem poddusić. Przed wyłożeniem do formy wyjąć gałązki rozmarynu i tymianku.
- Ziemniaki ubić na purée, starty ser oraz pozostałe składniki. Wymieszać, ewentualnie dosolić.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć mięso. Na nie wyłożyć masę ziemniaczaną (1/3 masy ziemniaczanej można przełożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy tylki w kształcie dużej gwiazdy wycisnąć ozdobne rozety).
- Zapiekać w temp. 200 st., aż ziemniaki zaczną się rumienić (ok. 35-45 min).
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi rozmarynu lub tymianku, można z nich zrezygnować, ale są one dość ważnym składnikiem, który dodaje dużo smaku potrawie podobnie jak czerwone wino. Potrawę można odchudzić i zrezygnować z tłustych składników purée. Samo mleko i żółtko powinny wystarczyć aby ziemniaki tworzyły zwartą masę. Warzywa można zetrzeć na tarce, skróci to czas pieczenia w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka pasterska wg Ewy
Następny przepis: Zapiekanka naleśnikowa z warzywami