Zapiekanka mięsna

Zapiekanka mięsna

Zapiekanki są doskonałym daniem, które można łatwo dostosować do naszych osobistych upodobań. Dzisiejszy przepis na mięsną zapiekankę to połączenie soczystych kawałków mięsa, warzyw i aromatycznego sosu pod warstwą roztopionego sera. Idealna na rodzinne obiady czy też jako danie na przyjęcia. Jest to znakomite danie jednogarnkowe, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Co najważniejsze, zapiekanki mięsne są niezwykle sycące i pełne białka, co sprawia, że są doskonałym daniem dla osób aktywnych fizycznie. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się doskonałym smakiem domowej zapiekanki mięsnej.

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne z mąki durum
  • 80 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 10 dag sera parmezan
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sos beszamelowy:
  • 350 ml mleka
  • 40g mąki
  • 40 g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zapiekanka mięsna – jak zrobić?

  1. Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa.
  2. Posiekaj drobniutko cebulę i zaszklij na oleju.
  3. Do cebuli dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj mięso mielone i przysmaż krótko mieszając, aby nie dopuścić do utworzenia grudek mięsa.
  5. Dodaj teraz cynamon, paprykę i pieprz cayenne – odstaw mięso z kuchni i podziel na dwie części.
  6. Nagrzej piec do 170 stopni.
  7. W dużej ilości wody ugotuj makaron al dente.
  8. Odcedź i wymieszaj z tartym parmezanem – podziel na dwie części.
  9. Formę do zapiekanek wysmaruj tłuszczem.
  10. Wypełnij formę składnikami: makaron, mięso, makaron, mięso.
  11. Przygotuj szybko białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadź zimnym mlekiem, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany- odstaw z ognia.
  12. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylej na zapiekankę.
  13. Wstaw do nagrzanego pieca na 25-30 minut aż sos na zapiekance przyrumieni się.

Zapiekanka mięsna – dodatkowe informacje

Podawać z surówką z kiszonych warzyw


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z sosem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode