Zapiekanka mięsna
Zapiekanki są doskonałym daniem, które można łatwo dostosować do naszych osobistych upodobań. Dzisiejszy przepis na mięsną zapiekankę to połączenie soczystych kawałków mięsa, warzyw i aromatycznego sosu pod warstwą roztopionego sera. Idealna na rodzinne obiady czy też jako danie na przyjęcia. Jest to znakomite danie jednogarnkowe, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Co najważniejsze, zapiekanki mięsne są niezwykle sycące i pełne białka, co sprawia, że są doskonałym daniem dla osób aktywnych fizycznie. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się doskonałym smakiem domowej zapiekanki mięsnej.
admin
Składniki:
- 40 dag makaronu penne z mąki durum
- 80 dag mięsa wołowego na gulasz
- 10 dag sera parmezan
- 2 średniej wielkości cebule
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sos beszamelowy:
- 350 ml mleka
- 40g mąki
- 40 g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zapiekanka mięsna – jak zrobić?
- Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa.
- Posiekaj drobniutko cebulę i zaszklij na oleju.
- Do cebuli dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj mięso mielone i przysmaż krótko mieszając, aby nie dopuścić do utworzenia grudek mięsa.
- Dodaj teraz cynamon, paprykę i pieprz cayenne – odstaw mięso z kuchni i podziel na dwie części.
- Nagrzej piec do 170 stopni.
- W dużej ilości wody ugotuj makaron al dente.
- Odcedź i wymieszaj z tartym parmezanem – podziel na dwie części.
- Formę do zapiekanek wysmaruj tłuszczem.
- Wypełnij formę składnikami: makaron, mięso, makaron, mięso.
- Przygotuj szybko białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadź zimnym mlekiem, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany- odstaw z ognia.
- Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylej na zapiekankę.
- Wstaw do nagrzanego pieca na 25-30 minut aż sos na zapiekance przyrumieni się.
Zapiekanka mięsna – dodatkowe informacje
Podawać z surówką z kiszonych warzyw
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z sosem serowym