Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim
Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim to pyszne danie, które zaspokoi wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Ta aromatyczna potrawa łączy w sobie doskonale doprawiony sos boloński, dający potężny zastrzyk smaku, z miękkim, dobrze ugotowanym makaronem. Makaron zapiekany z sosem bolognese to opcja idealna dla tych, którzy szukają pożywnego i sycącego dnia: składniki jak mięso, cebula, czosnek czy włoskie zioła nadają mu bogatego, wyjątkowego smaku. Ta zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim to danie, które z pewnością zachwyci wasze kubki smakowe, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji.
admin
Składniki:
- 500 g makaronu rurki
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 520 g sosu bolońskiego
- 40 dag żółtego sera
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki oleju
- sól
Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim – jak zrobić?
-
1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Płuczemy, odcedzamy i studzimy. -
2.
Mięso mielone przesmażamy na patelni. -
3.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Przesmażamy razem na oleju. Doprawiamy solą. Studzimy. -
4.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. -
5.
Do dużej miski wkładamy makaron, mięso mielone, pieczarki, cebulę, pół żółtego sera, sos boloński oraz bazylię. Wszystko mieszamy. -
6.
Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą żółtego sera. -
7.
Zapiekamy pod przykryciem do rozpuszczenia się sera ok. 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Słowa kluczowe: makaron zapiekany z sosem bolognese, makaron bolognese zapiekany
xxxx – dodatkowe informacje
Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim
Zapiekankę możemy podawać polaną keczupem.
Słowa kluczowe: makaron zapiekany z sosem bolognese, makaron bolognese zapiekany
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z sosem serowym
Następny przepis: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem