ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FILETEM Z PIERSI KURCZAKA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FILETEM Z PIERSI KURCZAKA

Przepis na pyszną zapiekankę makaronową z filetem z piersi kurczaka to połączenie włoskiego makaronu z delikatnym mięsem drobiowym. Ta smaczna propozycja może stanowić sycące danie na obiad, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zapiekanka makaronowa z piersią z kurczaka jest prosta w wykonaniu i wymaga jedynie podstawowych składników, które z łatwością znajdziemy w każdej kuchni. Kręcący się makaron, soczysty filet z kurczaka i aromatyczny sos to zestaw, którego nie da się nie polubić. Na pewno docenisz ten przepis za jego prostotę i uniwersalność. Przystąp do gotowania i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 500g makaronu świderki
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 30dkg sera żółtego
  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 jajko
  • przyprawa uniwersalna
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka makaronowa z filetem z piersi kurczaka – jak zrobić?

  1. Do wody na makaron dodać trochę soli i dać 2 łyżki oleju by makaron się nie skleił. Ugotować makaron.
  2. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć aby były zarumienione z szczyptą przyprawy uniwersalnej.
  3. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać jajko i łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, to wszystko razem wymieszać.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miseczki i odłożyć go na bok (można użyć także sera żółtego w plasterkach).
  5. Do naczynia żaroodpornego dodać 1/4 ugotowanego makaronu, następnie podsmażone mięso i na to resztę makaronu by mięso było zakryte. To wszystko zalać śmietaną z jajkiem i przyprawa uniwersalna. Wstawić to do leciutko rozgrzanego piekarnika i zapiekać 60 min w 160oC.
  6. 10 minut przed końcem zapiekania wyjąć zapiekankę i posypać startym serem żółtym (lub położyć plasterki sera żółtego). Następnie włożyć zapiekankę spowrotem do piekarnika na 10 min tak aby ser żółty na wierzchu się roztopił.
  7. SMACZNEGO… 🙂

Zapiekanka makaronowa z filetem z piersi kurczaka – dodatkowe informacje

Zapiekankę makaronową z filetem z piersi kurczaka warto piec pod przykryciem, aby zapobiec zbyt twardemu makaronowi i spaleniu sera.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode