Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami

Czy ktoś powiedział, że nie można połączyć makaronu, pieczarek i cukinii w jednym pysznym daniu? Oto przepis na zdrową i pożywną zapiekankę makaronową! Ta wyjątkowa potrawa łączy smakowitość makaronu ze świeżością pieczarek i cukinii, jednocześnie dodając wartości odżywcze dzięki zawartości warzyw. Idealna na obiad z rodziną czy kolację w gronie przyjaciół. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z makaronem, cukinią i pieczarkami, który będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników makaronu, ale też dla tych, którzy cenią sobie lekkie, warzywne posiłki. Pamiętaj, to nie jest zwykła zapiekanka, to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 cukinia
  • makaron rurki (lub inne większe kształty)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa
  • sos:
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 30 g startego żółtego sera
  • 500 ml mleka
  • łyżeczka Vegety

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Gotujemy makaron al dente (aby był lekko twardy). Odcedzamy.
  2. Kroimy pieczarki, dokładnie płuczemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki. Smażymy mieszając ok. 10 min (wg uznania). Czekamy aż woda odparuje lub odlewamy nadmiar wody.
  3. Myjemy cukinię, kroimy ją na dość cienkie plastry. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej na patelni lub na wok. Smażymy przewracając często. Dodajemy 2 łyżki koncentratu. Smażymy aż cukinia będzie lekko miękka (nie za mocno).
  4. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania grudek. Dolewamy powoli mleko energicznie mieszając aby dokładnie rozmieszać grudki. Przyprawiamy Vegetą, solą i pieprzem. Dodać połowę startego sera.
  5. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu. Układamy na nim cukinie, następnie makaron, następnie pieczarki. Znowu polewamy sosem i układamy cukinie, makaron. Zalewamy sosem i posypujemy resztą sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem (pod koniec można kilka minut bez przykrycia aby zrumienić wierzch).
  6. Danie gotowe 🙂

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami – dodatkowe informacje

Do pieczarek dodajmy sól i pieprz pod koniec smażenia, aby nie były twarde. Pod koniec można też dodać do nich masło, aby były smaczniejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FILETEM Z PIERSI KURCZAKA
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode