Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami
Czy ktoś powiedział, że nie można połączyć makaronu, pieczarek i cukinii w jednym pysznym daniu? Oto przepis na zdrową i pożywną zapiekankę makaronową! Ta wyjątkowa potrawa łączy smakowitość makaronu ze świeżością pieczarek i cukinii, jednocześnie dodając wartości odżywcze dzięki zawartości warzyw. Idealna na obiad z rodziną czy kolację w gronie przyjaciół. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z makaronem, cukinią i pieczarkami, który będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników makaronu, ale też dla tych, którzy cenią sobie lekkie, warzywne posiłki. Pamiętaj, to nie jest zwykła zapiekanka, to prawdziwa uczta dla podniebienia!
admin
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych
- 1 cukinia
- makaron rurki (lub inne większe kształty)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- cebula
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
- sos:
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 30 g startego żółtego sera
- 500 ml mleka
- łyżeczka Vegety
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami – jak zrobić?
- Gotujemy makaron al dente (aby był lekko twardy). Odcedzamy.
- Kroimy pieczarki, dokładnie płuczemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki. Smażymy mieszając ok. 10 min (wg uznania). Czekamy aż woda odparuje lub odlewamy nadmiar wody.
- Myjemy cukinię, kroimy ją na dość cienkie plastry. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej na patelni lub na wok. Smażymy przewracając często. Dodajemy 2 łyżki koncentratu. Smażymy aż cukinia będzie lekko miękka (nie za mocno).
- Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania grudek. Dolewamy powoli mleko energicznie mieszając aby dokładnie rozmieszać grudki. Przyprawiamy Vegetą, solą i pieprzem. Dodać połowę startego sera.
- Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu. Układamy na nim cukinie, następnie makaron, następnie pieczarki. Znowu polewamy sosem i układamy cukinie, makaron. Zalewamy sosem i posypujemy resztą sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem (pod koniec można kilka minut bez przykrycia aby zrumienić wierzch).
- Danie gotowe 🙂
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami – dodatkowe informacje
Do pieczarek dodajmy sól i pieprz pod koniec smażenia, aby nie były twarde. Pod koniec można też dodać do nich masło, aby były smaczniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FILETEM Z PIERSI KURCZAKA
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kiełbasą