Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

Przedstawiamy przepis na wyjątkowo sycącą i kuszącą potrawę – zapiekankę makaronową z boczkiem i serami. To danie, które łączy w sobie pyszny smak makaronu zapiekanego z chrupiącym boczkiem oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach serem. Jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie. Taki obiad rozbudzi apetyt każdego wielbiciela kuchni włoskiej, stanowiąc interesującą alternatywę dla tradycyjnej pasty. Zapiekanka makaronowa z boczkiem to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie konkretniejsze smaki. Idealna na wspólny, rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Przekonajcie się sami, jak wspaniałe połączenie stanowią te składniki.

Składniki:

  • 15 dag makaronu penne
  • ok. 10 dag boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kremówki (30%)
  • 20 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g parmezanu (u mnie grana padano)
  • 40 g sera pleśniowego (u mnie rokpol – można zastąpić, jeśli nie lubimy pleśniowych innym wyrazistym serem)
  • łyżka bułki tartej
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • kilka gałązek tymianku i kilka listków bazylii

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy uważając, aby nie był rozgotowany. Powinien być lekko twardawy (w trakcie pieczenia w piekarniku osiągnie idealną miękkość).
    Boczek podsmażamy aż będzie rumiany, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do zarumienienia. Odstawiamy (najlepiej wyłożyć na ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
    W tym czasie przygotowujemy beszamel. W rondelka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mleko, lecz nie wszystko na raz, tylko stopniowo, aby nie dopuścić do powstania grudek. Po wlaniu całego mleka, dodajemy kremówkę i cały czas mieszamy. Gdy całość przybierze jednolitą konsystencję, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz startą gałkę. Następnie dodajemy 2/3 startego parmezanu oraz sera pleśniowego. Całość mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa.
    Do makaronu dodajemy boczek z cebulą oraz masę serowo-mleczną i całość mieszamy, aby makaron był oblepiony sosem.
    Makaron wykładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy tymiankiem, bułką tartą i na samym końcu resztą parmezanu. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach, aż wierzch będzie przyrumieniony.

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami – dodatkowe informacje

Pamiętajmy, że makaron zapiekany z boczkiem powinien być lekko twardy, w trakcie pieczenia osiągnie idealną miękkość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa pod beszamelem
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode