Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami
Przedstawiamy przepis na wyjątkowo sycącą i kuszącą potrawę – zapiekankę makaronową z boczkiem i serami. To danie, które łączy w sobie pyszny smak makaronu zapiekanego z chrupiącym boczkiem oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach serem. Jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie. Taki obiad rozbudzi apetyt każdego wielbiciela kuchni włoskiej, stanowiąc interesującą alternatywę dla tradycyjnej pasty. Zapiekanka makaronowa z boczkiem to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie konkretniejsze smaki. Idealna na wspólny, rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Przekonajcie się sami, jak wspaniałe połączenie stanowią te składniki.
admin
Składniki:
- 15 dag makaronu penne
- ok. 10 dag boczku pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki (30%)
- 20 g masła
- 1 łyżka mąki
- 50 g parmezanu (u mnie grana padano)
- 40 g sera pleśniowego (u mnie rokpol – można zastąpić, jeśli nie lubimy pleśniowych innym wyrazistym serem)
- łyżka bułki tartej
- szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- kilka gałązek tymianku i kilka listków bazylii
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami – jak zrobić?
-
Makaron gotujemy uważając, aby nie był rozgotowany. Powinien być lekko twardawy (w trakcie pieczenia w piekarniku osiągnie idealną miękkość).
Boczek podsmażamy aż będzie rumiany, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do zarumienienia. Odstawiamy (najlepiej wyłożyć na ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
W tym czasie przygotowujemy beszamel. W rondelka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mleko, lecz nie wszystko na raz, tylko stopniowo, aby nie dopuścić do powstania grudek. Po wlaniu całego mleka, dodajemy kremówkę i cały czas mieszamy. Gdy całość przybierze jednolitą konsystencję, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz startą gałkę. Następnie dodajemy 2/3 startego parmezanu oraz sera pleśniowego. Całość mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa.
Do makaronu dodajemy boczek z cebulą oraz masę serowo-mleczną i całość mieszamy, aby makaron był oblepiony sosem.
Makaron wykładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy tymiankiem, bułką tartą i na samym końcu resztą parmezanu. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach, aż wierzch będzie przyrumieniony.
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, że makaron zapiekany z boczkiem powinien być lekko twardy, w trakcie pieczenia osiągnie idealną miękkość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa pod beszamelem
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa