Zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Spróbuj przygotować zapiekankę makaronową pod beszamelem – doskonałą opcję na domowy posiłek i idealną dla miłośników włoskich dan. Dania zapiekane są nie tylko łatwe do przygotowania, ale również różnorodne i smaczne. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest sos beszamelowy, który nadaje potrawie kremowej tekstury i wyrafinowanego smaku. Delikatny makaron zapiekany z sosem beszamelowym i dodatkowymi składnikami staje się naprawdę niezwykłym daniem. To idealny pomysł na ciepły obiad czy kolację. Spróbuj tego przepisu, a na pewno odkryjesz nową ulubioną zapiekankę!

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki
  • cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 25 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag sera żółtego
  • 190 g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
  • 200 g ketchupu
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • odrobina gałki muszkatołowej

Zapiekanka makaronowa pod beszamelem – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Cebule i czosnek posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso mielone, dusić co jakiś czas mieszając, po 10 min dodać pokrojone pieczarki, dusić jeszcze przez chwilę aż woda odparuje. Koncentrat wymieszać z ketchupem pikantnym i wlać do mięsa mielonego, wymieszać. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  2. Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać aby masa była jednolita, wlać ciepłe mleko, cały czas mieszając, przyprawić pieprzem i solą oraz gałką muszkatołową do smaku. Czekać aż zgęstnieje, doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno dać 1/3 makaronu, następnie 1/3 sosu mięsnego i zetrzeć 1/2 sera żółtego. Warstwy powtarzać aż do wyczerpania składników. Wierzch polać sosem beszamelowym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez ok. 40 min.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi sosu beszamelowego to można go zastąpić startym serem żółtym. Natomiast sos pomidorowy można zastąpić ulubionym gotowym sosem w słoiku lub do przygotowania z torebki np. sos do spaghetti lub sos bolognese.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode