Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kiełbasą
Przygotuj się na kuszącą ucztę! Nasza zapiekanka makaronowa z boczkiem i kiełbasą, zaskoczy Cię swoim wysublimowanym smakiem. To połączenie soczystych kawałków boczku i kiełbasy, przygotowanych w intensywnym sosie na bazie sery i śmietany jest prawdziwą eksplozją smaku. Ta zapiekanka jest idealnym comfort food na zimowe wieczory – bogata, sycąca i pełna zapachu. Można ją również łatwo przystosować do preferencji pod względem mięsa i dodatkowego sera, co czyni ją uniwersalną propozycją na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Spróbuj, a z pewnością polubisz tę wersję zapiekanki.
admin
Składniki:
- 400g makaronu
- 25-30dag kiełbasy
- 10dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 180g śmietany
- Pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 10-15dag żółtego sera
- 3-5 ząbków czosnku
- Sól, pieprz
- Suszony lub świeży tymianek
- Czosnek granulowany
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kiełbasą – jak zrobić?
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
- Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
- Na patelni podsmażyć najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek.
- Patelnię zdjąć z gazu, dodać makaron, wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- W małym garnuszku roztrzepać jajka z mlekiem, śmietaną, szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem.
Powstałym sosem zalać równomiernie zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. - Naczynie przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się ładnie zrumienił.
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kiełbasą – dodatkowe informacje
Po wyjęciu z pieca, zapiekance pozwalamy na chwilę odpocząć i dopiero wtedy nakładamy na talerze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami