Zapiekanka makaronowa pod beszamelem
Spróbuj przygotować zapiekankę makaronową pod beszamelem – doskonałą opcję na domowy posiłek i idealną dla miłośników włoskich dan. Dania zapiekane są nie tylko łatwe do przygotowania, ale również różnorodne i smaczne. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest sos beszamelowy, który nadaje potrawie kremowej tekstury i wyrafinowanego smaku. Delikatny makaron zapiekany z sosem beszamelowym i dodatkowymi składnikami staje się naprawdę niezwykłym daniem. To idealny pomysł na ciepły obiad czy kolację. Spróbuj tego przepisu, a na pewno odkryjesz nową ulubioną zapiekankę!
admin
Składniki:
- 400 g makaronu rurki
- cebula
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 25 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag sera żółtego
- 190 g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
- 200 g ketchupu
- tłuszcz
- bułka tarta
- sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól i pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
Zapiekanka makaronowa pod beszamelem – jak zrobić?
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Cebule i czosnek posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso mielone, dusić co jakiś czas mieszając, po 10 min dodać pokrojone pieczarki, dusić jeszcze przez chwilę aż woda odparuje. Koncentrat wymieszać z ketchupem pikantnym i wlać do mięsa mielonego, wymieszać. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
- Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać aby masa była jednolita, wlać ciepłe mleko, cały czas mieszając, przyprawić pieprzem i solą oraz gałką muszkatołową do smaku. Czekać aż zgęstnieje, doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno dać 1/3 makaronu, następnie 1/3 sosu mięsnego i zetrzeć 1/2 sera żółtego. Warstwy powtarzać aż do wyczerpania składników. Wierzch polać sosem beszamelowym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez ok. 40 min.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi sosu beszamelowego to można go zastąpić startym serem żółtym. Natomiast sos pomidorowy można zastąpić ulubionym gotowym sosem w słoiku lub do przygotowania z torebki np. sos do spaghetti lub sos bolognese.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami