Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa to danie, które jest smaczne, pożywne i nieskomplikowane do przygotowania – doskonałe wybór na obiad dla całej rodziny. Składniki, które będą potrzebne, to przede wszystkim makaron, sos pomidorowy, ser, cebula i szynka, ale możemy dowolnie modyfikować ten zestaw dodatkami, jak pieczarki, oliwki lub papryka. To danie jest także doskonałym wyjściem, kiedy mamy ochotę na coś sytego, ale nie mamy czasu na długie gotowanie. Możemy też łatwo przygotować go z produktów dostępnych w markecie Lidl. Zapiekanka makaronowa to przepis cieszący się ogromną popularnością na całym świecie.

Składniki:

  • makaron, na przykład świderki
  • brokuł
  • pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • kukurydza
  • ser żółty
  • ser mozzarella
  • pomidory koktajlowe
  • sos serowy
  • zioła prowansalskie

Zapiekanka makaronowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy tak, aby był al dente.
  2. Obieramy pieczarki, kroimy je na ćwiartki i także gotujemy.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w kostki, przyprawiamy i smażymy.
  4. Brokuła dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem (też można go ugotować).
  5. Gotujemy sos serowy (ja użyłam gotowego 4 sery z Knorr, ale można zrobić samemu).
  6. Do sosu dodałam pokrojonego w kostki sera mozzarella.
  7. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem.
  8. Kładziemy makaron, zalewamy lekko sosem, i dodajemy wg uznania wszystkie składniki, tj. kurczak, pieczarki, odsączoną kukurydzę, brokuła, pokrojony ser mozzarella, pomidorki pokrojone w ćwiartki, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym żółtym serem.
  9. Na to układamy resztę makaronu i zalewamy sosem.
  10. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min.
  11. Pod koniec posypujemy jeszcze żółtym serem.

Możemy jeść z ketchupem, sosem paprykowym lub czosnkowym.

Smacznego!

Zapiekanka makaronowa – dodatkowe informacje

Jeśli mamy naczynie żaroodporne bez przykrycia, warto zakryć je folią, żeby makaron nie był twardy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami
Następny przepis: Zapiekanka Kebab - Gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode