zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem

zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem

Zapraszamy do odkrywania smaku jesiennych warzyw w postaci zapiekanki kalafiorowej z serem i szpinakiem. Ta lekka, ale sycąca potrawa, doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Połączenie delikatnego smaku kalafiora, aromatycznego sera i odżywczego szpinaku tworzą niezwykle smaczną kompozycję, która z pewnością zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zapiekanka kalafiorowa zachwyci nie tylko smakiem, ale również kolorystyką i prezentacją, które sprawią, że potrawa ta stanie się prawdziwą gwiazdą każdego stołu.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • duża marchewka
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • kilka różyczek kalafiora
  • 150 g boczku wędzonego
  • pomidor
  • szczypiorek
  • 100 ml śmietanki 12% z kartonika
  • 250 g sera korycińskiego lub mozzarelli
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.
  2. Połowę sera umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem.
  3. W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.
  4. Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.
  5. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Przed podaniem posypać szczypiorem.

xxxx – dodatkowe informacje

Do zrobienia sosu serowego można użyć serka topionego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa
Następny przepis: ZAPIEKANKA JARSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode