zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem
Zapraszamy do odkrywania smaku jesiennych warzyw w postaci zapiekanki kalafiorowej z serem i szpinakiem. Ta lekka, ale sycąca potrawa, doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Połączenie delikatnego smaku kalafiora, aromatycznego sera i odżywczego szpinaku tworzą niezwykle smaczną kompozycję, która z pewnością zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zapiekanka kalafiorowa zachwyci nie tylko smakiem, ale również kolorystyką i prezentacją, które sprawią, że potrawa ta stanie się prawdziwą gwiazdą każdego stołu.
admin
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- duża marchewka
- 200 g mrożonego szpinaku
- kilka różyczek kalafiora
- 150 g boczku wędzonego
- pomidor
- szczypiorek
- 100 ml śmietanki 12% z kartonika
- 250 g sera korycińskiego lub mozzarelli
- ząbek czosnku
- czerwona cebula
- sól, pieprz
- łyżka masła
Zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.
- Połowę sera umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem.
- W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.
- Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.
- Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Przed podaniem posypać szczypiorem.
xxxx – dodatkowe informacje
Do zrobienia sosu serowego można użyć serka topionego