ZAPIEKANKA JARSKA

ZAPIEKANKA JARSKA

Zapiekanka ziemniaczana jarska to doskonała propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa, ale także miłośników zbilansowanej, zdrowej kuchni. To połączenie warzyw, ziemniaków i aromatycznych ziół, które tworzą niepowtarzalny smak i zapach. Przepis ten udowadnia, że jarskie zapiekanki mogą być sycące, różnorodne i pełne smaku. Zapiekanka jest dosyć prostym daniem, które nie wymaga niezwykłych zdolności kulinarnych, dzięki czemu idealnie nadaje się do szybkiego obiadu czy nieformalnej kolacji. Takie jarskie zapiekanki mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych potraw z mięsem. Spróbuj zapiekanki jarskiej, a przekonasz się, jak smaczna może być kuchnia wegetariańska.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (100g)
  • 1 mała cukinia
  • por – jasna część ok. 8 cm
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • vegeta, sól, zioła prowansalskie, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • Sos :
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Zapiekanka jarska – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    1) Ugotować ryż w/g opisu na opakowaniu, tylko 10 minut.

  2. 2.

    2) Pora opłukać i pokroić w półplasterki.

  3. 3.

    3) Cukinię umyć i obieraczką do warzyw strugać wzdłuż otrzymując wstążki.

  4. 4.

    4) Olej podgrzać na patelni, dodać pora i mieszając zeszklić. Dodać wstążki cukinii (odłożyć kilka wstążek do wyłożenia naczynia do zapiekania) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidora sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i dodać do przesmażonych warzyw. Przyprawić vegetą, ziołami prowansalskimi,pieprzem i ewentualnie solą. Uwaga, bo vegeta jest słona. Podsmażyć, aż pomidory będą miękkie.

  5. 5.

    4) Naczynie do zapiekania wyłożyć odłożonymi wstążkami cukinii. Dać do naczynia połowę ugotowanego ryżu. Na ryż wyłożyć warzywa osączone z nadmiaru powstałego sosu. (sosu nie wylewać).

  6. 6.

    5) Na warzywa wyłożyć pozostały ryż i zwilżyć go odsączonym sosem z warzyw. Wymieszać składniki sosu śmietanowego i polać po wierzchu.

  7. 7.

    6) Włożyć przykryte naczynie do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 160*C. Piec 30 minut od chwili uzyskania nastawionej temperatury.

  8. 8.

    7) 5 minut przed końcem zapiekania należy odkryć zapiekankę, żeby się wierzch przyrumienił.

  9. 9.

    8) Podajemy na gorąco.

Rzetelna konkurencja, instrukcja, progres, praktyczny, danie, jarskie zapiekanki, zapiekanki jarskie, zapiekanka jarska, zapiekanka ziemniaczana jarska

ZAPIEKANKA JARSKA – dodatkowe informacje

Zapiekanka ziemniaczana jarska to jeden z wielu rodzajów jarskiej zapiekanki. Jest to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je również odgrzać w piekarniku, aby cieszyć się jej smakiem również następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem
Następny przepis: Zapiekanka jajeczna z makaronem ryżowym i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode