Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami

Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami

Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami to wspaniały pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Połączenie makaronu z soczystą piersią z kurczaka, świeżym szpinakiem i aromatycznymi kurkami tworzy niepowtarzalne doświadczenie smakowe. To nie tylko pyszne danie, ale również zdrowe, ponieważ szpinak jest bogatym źródłem żelaza, a grzyby dostarczają białka. Delikatny sos śmietanowy idealnie łączy wszystkie składniki, nadając całości aksamitnej konsystencji. Ten przepis jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego miłośnika kuchni domowej. Makaron z kurkami i szpinakiem tworzą razem kompozycję wartości odżywczych i smaku.

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 200 g makaronu świderki
  • 4 brykiety szpinaku (lub 250g świeżego)
  • 250 g kurek
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami – jak zrobić?

  1. Filet z kurczaka, umyć, pozbawić błonek, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Wystudzić i przełożyć do miski.
  2. Makaron ugotować al’dente w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i przełożyć do miski z kurczakiem. Szpinak odparować na patelni z łyżką masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Przełożyć do miski.
  3. Kurki umyć, pokroić i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Przełożyć do miski i wszystko delikatnie przemieszać. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym, żółtym serem, solą i pieprzem. Sosem zalać zapiekankę. Piec ok.30-35 minut w 180 st. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Makaron z kurkami i szpinakiem to pyszna zapiekanka drobiowa, która zasmakuje wszystkim miłośnikom tego rodzaju dań. Aby zapobiec spieczeniu wierzchu, można przykryć zapiekankę folią aluminiową i odkryć ją na 10 minut przed końcem pieczenia. Ta prosta porada sprawi, że wierzch zapiekanki będzie idealnie chrupiący, a reszta składników zachowa swoją soczystość. Wspaniałym dodatkiem do tego dania są szpinak i kurki, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Zapraszamy do spróbowania tej wyjątkowej zapiekanki drobiowej z makaronem, szpinakiem i kurkami!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Następny przepis: Zapiekanka brokułowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode