Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska to doskonały pomysł na szybki, sycący i aromatyczny posiłek. Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej na stałe wpisała się w jadłospis naszych rodzinnych obiadów dzięki swojej prostocie wykonania i niesamowitemu smaku. Głównym składnikiem tej zapiekanki jest wędlina, której pikantne nuty doskonale harmonizują z pozostałymi składnikami. Właściwie dobrana wędzonka daje daniu wyjątkowy charakter. Wyszukany zestaw warzyw i innych dodatków sprawia, że zapiekanka chłopska to danie soczyste, pełne smaków i zapachów. To nie tylko pożywienie na co dzień, ale również propozycja na imprezy lub spotkania z rodziną.

Składniki:

  • ok. 90 dag ugotowanych ziemniaków
  • 35 dag wędlin, np. tłusty boczek, szynka wiejska, kiełbasa
  • 2 pomidory
  • 15 dag żółtego sera w plastrach
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • olej
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Zapiekanka chłopska – jak zrobić?

  1. Ziemniaki, cebule, pomidory i wędliny kroimy w plastry. Wędliny podsmażamy na oleju, aż będą chrupiące.
  2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy po 1/3 ziemniaków, cebuli, wędliny, pomidorów i sera. Czynność dwukrotnie powtarzamy.
  3. Jajka rozkłócamy, mieszamy z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy potrawę. Zapiekamy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy zapiekankę.

Zapiekanka chłopska – dodatkowe informacje

● Zapiekankę z wędliną warto urozmaicić pokrojoną papryką.

● Smak zaostrzymy, dodając do potrawy 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a do rozkłóconych jajek odrobinę suszonego rozmarynu lub ziół prowansalskich.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka jajeczna z makaronem ryżowym i kurczakiem
Następny przepis: Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode