Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska to doskonały pomysł na szybki, sycący i aromatyczny posiłek. Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej na stałe wpisała się w jadłospis naszych rodzinnych obiadów dzięki swojej prostocie wykonania i niesamowitemu smaku. Głównym składnikiem tej zapiekanki jest wędlina, której pikantne nuty doskonale harmonizują z pozostałymi składnikami. Właściwie dobrana wędzonka daje daniu wyjątkowy charakter. Wyszukany zestaw warzyw i innych dodatków sprawia, że zapiekanka chłopska to danie soczyste, pełne smaków i zapachów. To nie tylko pożywienie na co dzień, ale również propozycja na imprezy lub spotkania z rodziną.
admin
Składniki:
- ok. 90 dag ugotowanych ziemniaków
- 35 dag wędlin, np. tłusty boczek, szynka wiejska, kiełbasa
- 2 pomidory
- 15 dag żółtego sera w plastrach
- 2 cebule
- 4 jajka
- olej
- 4 łyżki mleka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Zapiekanka chłopska – jak zrobić?
- Ziemniaki, cebule, pomidory i wędliny kroimy w plastry. Wędliny podsmażamy na oleju, aż będą chrupiące.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy po 1/3 ziemniaków, cebuli, wędliny, pomidorów i sera. Czynność dwukrotnie powtarzamy.
- Jajka rozkłócamy, mieszamy z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy potrawę. Zapiekamy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy zapiekankę.
Zapiekanka chłopska – dodatkowe informacje
● Zapiekankę z wędliną warto urozmaicić pokrojoną papryką.
● Smak zaostrzymy, dodając do potrawy 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a do rozkłóconych jajek odrobinę suszonego rozmarynu lub ziół prowansalskich.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka jajeczna z makaronem ryżowym i kurczakiem
Następny przepis: Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.