Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami to klasyczne danie kuchni włoskiej, idealne na rodzinny obiad czy uroczystą kolację. Rurki cannelloni nadziewane soczystym mięsem mielonym oraz podsmażanymi pieczarkami, pokryte sosem beszamelowym i posypane startym serem, to połączenie, które uwodzi swoim smakiem. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników makaronu i intensywnych, mięsnych smaków. Oczywiście, w pełni wykorzystać smak tej zapiekanki pozwoli makaron cannelloni dostępny w sieci sklepów Lidl. Przygotuj sie na kulinarną podróż do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 25 dag startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania formy
  • koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby)

Nadzienie:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 25 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • sos Napoli
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • bazylia
  • zioła

Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zmielone mięso, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę koncentratu. Dodać sól i pieprz. Poczekać aż chwilę ostygnie, dodać ser żółty oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać tym nieugotowany makaron, w myśl zasady: „ile rura przyjmie”. Układać makaron jeden koło drugiego, w wysmarowanej masłem formie.
  2. Sos Napoli rozpuścić w 1/2 l wody. Pomidory należy zblendować z bazylią, dodać przygotowany sos Napoli i dokładnie wymieszać.
  3. Makaron zalać przygotowanym sosem (cały makaron ma być przykryty sosem), w razie braku sosu należy dorobić go z koncentratu pomidorowego, wody oraz bazylii. Przygotowaną potrawę należy posypać startym serem. Formę przykryć folią aluminiową.
  4. Zapiekankę piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania należy zdjąć folię, aby przypiec ser.

Porady – Dodatkowe informacje

Sos można przygotować również z 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 puszek pomidorów bez skórki, wody oraz ziół według uznania. Zapiekankę można także wykonać bez pieczarek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka chłopska
Następny przepis: Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode