Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.
Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami to klasyczne danie kuchni włoskiej, idealne na rodzinny obiad czy uroczystą kolację. Rurki cannelloni nadziewane soczystym mięsem mielonym oraz podsmażanymi pieczarkami, pokryte sosem beszamelowym i posypane startym serem, to połączenie, które uwodzi swoim smakiem. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników makaronu i intensywnych, mięsnych smaków. Oczywiście, w pełni wykorzystać smak tej zapiekanki pozwoli makaron cannelloni dostępny w sieci sklepów Lidl. Przygotuj sie na kulinarną podróż do słonecznej Italii.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 25 dag startego żółtego sera
- masło do wysmarowania formy
- koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby)
Nadzienie:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 jajko
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 25 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- sos Napoli
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- bazylia
- zioła
Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami – jak zrobić?
- Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zmielone mięso, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę koncentratu. Dodać sól i pieprz. Poczekać aż chwilę ostygnie, dodać ser żółty oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać tym nieugotowany makaron, w myśl zasady: „ile rura przyjmie”. Układać makaron jeden koło drugiego, w wysmarowanej masłem formie.
- Sos Napoli rozpuścić w 1/2 l wody. Pomidory należy zblendować z bazylią, dodać przygotowany sos Napoli i dokładnie wymieszać.
- Makaron zalać przygotowanym sosem (cały makaron ma być przykryty sosem), w razie braku sosu należy dorobić go z koncentratu pomidorowego, wody oraz bazylii. Przygotowaną potrawę należy posypać startym serem. Formę przykryć folią aluminiową.
- Zapiekankę piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania należy zdjąć folię, aby przypiec ser.
Porady – Dodatkowe informacje
Sos można przygotować również z 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 puszek pomidorów bez skórki, wody oraz ziół według uznania. Zapiekankę można także wykonać bez pieczarek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka chłopska
Następny przepis: Zapiekanka drobiowa z makaronem, szpinakiem i kurkami