Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami
Zapiekane jajka faszerowane pieczarkami to doskonała propozycja na lekki obiad, kolację lub przystawkę na imprezę. Jajka ugotowane na twardo, faszerowane pysznym farszem z pieczarek, cebuli, czosnku i śmietany, a następnie zapieczone w piekarniku – to kompozycja prosta, ale jednocześnie niezwykle efektowna i smakowita. Jajka niosą ze sobą białko, a pieczarki to prawdziwa bomba witaminowa. To danie, które z pewnością zachwyci nie tylko miłośników jajek. Tak przygotowane, stanowią niebanalną alternatywę dla tradycyjnych faszerowanych jajek. Bez wątpienia będzie to hit na rodzinnych spotkaniach i uroczystych obiadach.
admin
Składniki:
- 6 jajek
- 7-8 średnich pieczarek
- 1 łyżka majonezu
- natka pietruszki
- opcjonalnie plasterek sera pleśniowego typu lazur
- sól
- pieprz
Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, nie obieramy ze skorupek.
Wystudzone jajka kroimy na połowę. Aby nie uszkodzić skorupek, przyda się ostry nóż.
Następnie za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy jajka i drobniutko siekamy.
Skorupki odkładamy na bok. -
2.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na odrobinie masła. (Woda z pieczarek powinna całkowicie odparować)
Wystudzone pieczarki i posiekane jajka przekładamy do miski, dodajemy ewentualnie starty ser, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy do skorupek. -
3.
Tak przygotowane jajka można panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. W tym celu należy jajka zanurzyć farszem do dołu w panierce i krótko obsmażyć na maśle.
Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami – dodatkowe informacje
Zaletą jest to że jajka można przygotować nawet dzień wcześniej wieczorem i podawać na drugi dzień np. na śniadanie wielkanocne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym
Następny przepis: Zapiekane jabłka