Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami

Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami

Zapiekane jajka faszerowane pieczarkami to doskonała propozycja na lekki obiad, kolację lub przystawkę na imprezę. Jajka ugotowane na twardo, faszerowane pysznym farszem z pieczarek, cebuli, czosnku i śmietany, a następnie zapieczone w piekarniku – to kompozycja prosta, ale jednocześnie niezwykle efektowna i smakowita. Jajka niosą ze sobą białko, a pieczarki to prawdziwa bomba witaminowa. To danie, które z pewnością zachwyci nie tylko miłośników jajek. Tak przygotowane, stanowią niebanalną alternatywę dla tradycyjnych faszerowanych jajek. Bez wątpienia będzie to hit na rodzinnych spotkaniach i uroczystych obiadach.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 7-8 średnich pieczarek
  • 1 łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie plasterek sera pleśniowego typu lazur
  • sól
  • pieprz

Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka gotujemy na twardo i studzimy, nie obieramy ze skorupek.
    Wystudzone jajka kroimy na połowę. Aby nie uszkodzić skorupek, przyda się ostry nóż.
    Następnie za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy jajka i drobniutko siekamy.
    Skorupki odkładamy na bok.
  2. 2.
    Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na odrobinie masła. (Woda z pieczarek powinna całkowicie odparować)
    Wystudzone pieczarki i posiekane jajka przekładamy do miski, dodajemy ewentualnie starty ser, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy do skorupek.
  3. 3.
    Tak przygotowane jajka można panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. W tym celu należy jajka zanurzyć farszem do dołu w panierce i krótko obsmażyć na maśle.

Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami – dodatkowe informacje

Zaletą jest to że jajka można przygotować nawet dzień wcześniej wieczorem i podawać na drugi dzień np. na śniadanie wielkanocne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym
Następny przepis: Zapiekane jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode