Zapiekana zupa cebulowa
Zapiekana zupa cebulowa to smaczne, aromatyczne danie, które we Francji jest serwowane od lat. Ten klasyczny przepis to szczególna odmiana tradycyjnej zupy cebulowej, wzbogacona o duże ilości sera gratinowanego na wierzchu. Sałatkę podgrzewamy w piekarniku, by uzyskać niepowtarzalnie chrupiącą koronkę na jej powierzchni. Śmiało można powiedzieć, że jest to zasługą wpływów kuchni Pascala, gdzie rozmaitości sera i mocne pieczenie zapiekanki są na porządku dziennym. Ta wersja zupy cebulowej jest wyjątkowo sycąca i idealnie sprawdzi się jako danie główne na zimowy obiad czy kolację. Zapiekana zupa cebulowa Pascala na pewno zadowoli smakiem każdego miłośnika cebulowych potraw.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 16 średniej wielkości cebul
 - 50 g masła
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 1 opakowanie włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)
 - 2 liście laurowe
 - 6 kromek białego chleba
 - 100 g żółtego sera najlepiej emmentaler
 - niewielka ilość oliwy z oliwek
 - pieprz i sól do smaku
 
Zapiekana zupa cebulowa – jak zrobić?
Zapiekana zupa cebulowa – dodatkowe informacje
Jeżeli nie chcemy wyczuwać w zupie cebuli, możemy ją po ugotowaniu zblendować, otrzymamy wówczas zupę krem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekany bakłażan i inne warzywa
Następny przepis: Zapiekana zupa cebulowa

