Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa to smaczne, aromatyczne danie, które we Francji jest serwowane od lat. Ten klasyczny przepis to szczególna odmiana tradycyjnej zupy cebulowej, wzbogacona o duże ilości sera gratinowanego na wierzchu. Sałatkę podgrzewamy w piekarniku, by uzyskać niepowtarzalnie chrupiącą koronkę na jej powierzchni. Śmiało można powiedzieć, że jest to zasługą wpływów kuchni Pascala, gdzie rozmaitości sera i mocne pieczenie zapiekanki są na porządku dziennym. Ta wersja zupy cebulowej jest wyjątkowo sycąca i idealnie sprawdzi się jako danie główne na zimowy obiad czy kolację. Zapiekana zupa cebulowa Pascala na pewno zadowoli smakiem każdego miłośnika cebulowych potraw.

Składniki:

  • 16 średniej wielkości cebul
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)
  • 2 liście laurowe
  • 6 kromek białego chleba
  • 100 g żółtego sera najlepiej emmentaler
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Zapiekana zupa cebulowa – jak zrobić?




Zapiekana zupa cebulowa – dodatkowe informacje

Jeżeli nie chcemy wyczuwać w zupie cebuli, możemy ją po ugotowaniu zblendować, otrzymamy wówczas zupę krem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany bakłażan i inne warzywa
Następny przepis: Zapiekana zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode