zacierka chłopska

zacierka chłopska

Zacierka chłopska to klasyczne danie, które przypomina o dawnym, prostym stylu kulinarnej tradycji wiejskiej. Jego głównym składnikiem są zacierki, rodzaj klusek, które nadają gęstość i sycącość potrawie. Jest to zupa chłopska z zacierkami, niewątpliwe bogata w smaku, aromatyczna i treściwa. Idealna na chłodniejsze, jesienne dni lub zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy dania, które dostarczy nam wiele energii i doda ciepła. Ma to być prawdziwe narzędzie gastronomicznego komfortu, które zaspokaja nie tylko nasz głód, ale także naszą potrzebę nostalgii za domowym jedzeniem, przesyconym smakiem i tradycją.

Składniki:

  • 1 udko
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu prawdziwego
  • zielony pakunek to: liść pora, selera i 3 liście pietruszki związane bawełnianą nitką
  • sól
  • domowa zacierka:
  • 1 jajo + tyle mąki ile się wgniecie (około szklanki)- ciasto jak na makaron twardawe

Zacierka chłopska – jak zrobić?

  1. Najpierw robi się bazę – podstawę do zupy: wymyte i oczyszczone udko zalewa się wodą do połowy garnka (przepis na około 3-4 litry zupy) i dodaje się ziele angielskie, pieprz listek, zielony pączek, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchew i pietruszkę pokrojoną (robi się tak z młodą włoszczyzną, starą ściera się na tartce jarzynowej) oraz sól. Gotuje się 10-15 minut (jeśli pojawią się jakieś szumowiny, trzeba je zebrać), a następnie dodaje się ziemniaki i zacierkę (ręcznie rwie się małe kawałki ciasta albo nieraz ściera na tartce jarzynowej – wtedy są drobniutkie kluseczki) i na wolnym ogniu gotuje się do miękkości. Zazwyczaj trwa to 50 minut, ale wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. Na końcu dodaje się koper. Podaje się z kawałkami mięsa z udka lub samą zupą.

xxxx – dodatkowe informacje

Zacierka chłopska to danie, które składa się z zupy chłopskiej z dodatkiem zacierek. Jeżeli zrobi się za dużo zacierki, można ją ususzyć, a następnie użyć jako porwane ciasto lub starte. Jednak gotowa zacierka nie daje takiego smaku jak ta wykonana samodzielnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zając-pieczeń z jajkiem
Następny przepis: Zacierkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode