zacierka chłopska
Zacierka chłopska to klasyczne danie, które przypomina o dawnym, prostym stylu kulinarnej tradycji wiejskiej. Jego głównym składnikiem są zacierki, rodzaj klusek, które nadają gęstość i sycącość potrawie. Jest to zupa chłopska z zacierkami, niewątpliwe bogata w smaku, aromatyczna i treściwa. Idealna na chłodniejsze, jesienne dni lub zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy dania, które dostarczy nam wiele energii i doda ciepła. Ma to być prawdziwe narzędzie gastronomicznego komfortu, które zaspokaja nie tylko nasz głód, ale także naszą potrzebę nostalgii za domowym jedzeniem, przesyconym smakiem i tradycją.
admin
Składniki:
- 1 udko
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 6-7 średnich ziemniaków
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 liść laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu prawdziwego
- zielony pakunek to: liść pora, selera i 3 liście pietruszki związane bawełnianą nitką
- sól
- domowa zacierka:
- 1 jajo + tyle mąki ile się wgniecie (około szklanki)- ciasto jak na makaron twardawe
Zacierka chłopska – jak zrobić?
- Najpierw robi się bazę – podstawę do zupy: wymyte i oczyszczone udko zalewa się wodą do połowy garnka (przepis na około 3-4 litry zupy) i dodaje się ziele angielskie, pieprz listek, zielony pączek, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchew i pietruszkę pokrojoną (robi się tak z młodą włoszczyzną, starą ściera się na tartce jarzynowej) oraz sól. Gotuje się 10-15 minut (jeśli pojawią się jakieś szumowiny, trzeba je zebrać), a następnie dodaje się ziemniaki i zacierkę (ręcznie rwie się małe kawałki ciasta albo nieraz ściera na tartce jarzynowej – wtedy są drobniutkie kluseczki) i na wolnym ogniu gotuje się do miękkości. Zazwyczaj trwa to 50 minut, ale wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. Na końcu dodaje się koper. Podaje się z kawałkami mięsa z udka lub samą zupą.
xxxx – dodatkowe informacje
Zacierka chłopska to danie, które składa się z zupy chłopskiej z dodatkiem zacierek. Jeżeli zrobi się za dużo zacierki, można ją ususzyć, a następnie użyć jako porwane ciasto lub starte. Jednak gotowa zacierka nie daje takiego smaku jak ta wykonana samodzielnie.