Zabajony deser
Zabajone to piękny, lekki, a zarazem bogaty deser pochodzący z Włoch. Ten klasyczny europejski deser jest delikatnie słodki, ale ma wyrafinowany, prawie winny smak, który sprawia, że jest to idealne danie na specjalne okazje. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w starannie dobranych składnikach: jajach, cukrze oraz marsala winie, które łączą się, tworząc gęstą, aksamitną masę. Z wykonaniem tego deseru radzą sobie nawet osoby, które nie są zbyt obeznane z pieczeniem lub gotowaniem. Choć jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, zabajone na pewno okaże się hitem każdej domówki. Skosztujcie go koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 250 g śmietanki 30%
- 4 łyżki fruktozy
- pół szklanki likieru kawowego
- cynamon
- kilka biszkoptów
Zabajony deser – jak zrobić?
- Jajka ubić z fruktozą, dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć biszkopty, nasączyć je likierem, posypać cynamonem i wyłożyć porcję kremu. Na to kolejna warstwa biszkoptów nasączonych likierem i posypanych cynamonem i druga warstwa kremu. Schłodzić w lodówce.
Zabajony deser – dodatkowe informacje
Przepis na 4 porcje