Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką
Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką to doskonały pomysł na wykwintny i sycący obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ten przepis łączy delikatność tradycyjnych naleśników z otulającym aromatem podpieczonego mięsa mielonego, dodatkowo wzbogaconego smakiem duszonych marchewek. Jest to jedna z tych kombinacji, która zachwyci każdego miłośnika domowych, pełnych smaku potraw. Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką brzmią ekstrawagancko, ale w rzeczywistości są proste do przygotowania i gwarantują bogactwo smaku. Idealne na weekendowy obiad z rodziną lub przyjęcie dla przyjaciół.
admin
Składniki:
- Placki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- olej do smażenia
Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką – jak zrobić?
- Jajka rozkłócamy, dodajemy stopniowo mąkę, mleko i wodę. Na koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na patelni cieniutkie placki.
- Marchew i cebulę obieramy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy warzywa i chwilę smażymy, następnie wrzucamy mięso, smażymy 1-2 minuty. Wlewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy. Na placki wykładamy farsz i zwijamy w rulony. Podsmażamy na oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego 😉
Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką – dodatkowe informacje
Polecam z ulubionym sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem
Następny przepis: Wytrawna tarta serowa