Wytrawna tarta serowa

Wytrawna tarta serowa

Ta wytrawna tarta serowa jest idealna na weekendowy brunch, kolację, a nawet jako przekąska na ciepłe, letnie wieczory. Łączy w sobie złocistą, chrupiącą skórkę i kremowy środek pełen wyrazistego smaku sera. To prosty i szybki przepis, który może być doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają dużej wprawy w gotowaniu, ale chcą zaskoczyć gości niezwykłym daniem. Istnieje wiele wariantów tarty serowej, ale ten podstawowy przepis daje dużo swobody w kwestii dodatków, dzięki czemu można łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta ostrej przyprawy typu chilli (u mnie Ognista mieszanka Kamisa)

Wytrawna tarta serowa – jak zrobić?

  1. Twaróg rozcieramy ze śmietaną, całym jajkiem i 2 żółtkami na gładką masę. Dodajemy sól, zioła prowansalskie, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki i odrobinę ostrej przyprawy (można pominąć). Dokładnie mieszamy. Z pozostałych białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy do rozmiarów nieco większych od formy do tarty (średnica 28 cm). Z ciasta wycinamy koło i wylepiamy nim formę do tarty. Brzegi odcinamy nożyczkami. Spód nakłuwamy widelcem.
  3. Na ciasto wykładamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Z pozostałego ciasta literatką wycinamy kółko i wykrawamy 16 wąskich paseczków. Z wyciętych elementów układamy na masie serowej słoneczko. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.

Wytrawna tarta serowa – dodatkowe informacje

Formy silikonowej nie trzeba natłuszczać. Inne formy lekko natłuszczamy.

Do roztarcia twarogu ze śmietaną i jajkami można wykorzystać tłuczek do ziemniaków.

Z resztek ciasta można wyciąć inne kształty, np foremką do ciastek, i udekorować nimi wierzch tarty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką
Następny przepis: Wytrawna chałka Wigilijna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode