Wykwintne ciasto czekoladowe
Czekoladowe ciasto to jedno z najbardziej klasycznych deserów, które nigdy nie wychodzą z mody. Tym razem, chcemy przedstawić nie tylko klasyczne ciasto czekoladowe, ale wykwintne ciasto czekoladowe. Jest ono wyjątkowe nie tylko dzięki swojemu intensywnemu czekoladowemu smakowi, ale także eleganckiemu wyglądowi i wyrafinowanej teksturze. Wykwintne ciasto czekoladowe jest idealne na specjalne okazje, kiedy chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, to ciasto jest doskonałą propozycją dla każdego miłośnika czekolady.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 400g masła
- 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (wystarczy taka max 60% kakao)
- 3 łyżki wody
- 20 dkg cukru
- wszystko roztopić w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Gdy powstanie nam jednolita gładka masa zdejmujemy znad pary dodajemy 3 żółtka i 6 łyżek mąki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
- Wkładamy ciasto do przygotowanych keksówek i pieczemy ok 50 min w 200 st ( ważny jest piekarnik u mnie np po 40 min skręciłam temp do 180 st) Raczej nie pieczemy dłużej.
- Ciasto wyjmujemy i studzimy ok 20 min w foremkach a potem 2 godz na kratce.
- Kiedy wystygnie przygotowujemy polewę.
- Na patelni rozpuszczamy ok 8 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego (lepiej kwaśny) i smarujemy wierzch i boki ciasta.
- Kiedy lekko zastygnie oblewamy polewą przygotowaną z 1 rozpuszczonej czekolady z 4 łyżkami śmietany 30%.
Wykwintne ciasto czekoladowe – jak zrobić?
-
1.
Proporcje podane są na 2 keksówki takie ok 25 cm długości:Ciasto: 400g masła 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (wystarczy taka max 60% kakao) 3 łyżki wody 20 dkg cukru- wszystko roztopić w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Gdy powstanie nam jednolita gładka masa zdejmujemy znad pary dodajemy 3 żółtka i 6 łyżek mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.Wkładamy ciasto do przygotowanych keksówek i pieczemy ok 50 min w 200 st ( ważny jest piekarnik u mnie np po 40 min skręciłam temp do 180 st) Raczej nie pieczemy dłużej.Ciasto wyjmujemy i studzimy ok 20 min w foremkach a potem 2 godz na kratce. Kiedy wystygnie przygotowujemy polewę. Na patelni rozpuszczamy ok 8 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego (lepiej kwaśny) i smarujemy wierzch i boki ciasta. Kiedy lekko zastygnie oblewamy polewą przygotowaną z 1 rozpuszczonej czekolady z 4 łyżkami śmietany 30%.
Wykwintne ciasto czekoladowe – dodatkowe informacje
Ciasto jest najlepsze gdy schłodzimy je w lodówce i wyjmiemy 10 min przed podaniem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wykwintny deser z musem malinowym
Następny przepis: Wykwintna zupa krem z borowików