Wykwintne babeczki

Wykwintne babeczki

Wykwintne babeczki to prawdziwa gratka dla łasuchów. Delikatne, mięciutkie i aromatyczne, z ukrytym nadzieniem czy posypane cukrem pudrem. Zniewalają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wykwintne babeczki są nieodłącznym elementem każdego rodzinnego spotkania czy ważnej uroczystości. Kusić będą zarówno miłośników słodkości, jak i tych, którzy na co dzień unikają słodyczy. To smak, który chwilę po zniknięciu z talerza, pozostaje jeszcze długo w pamięci. Wszystko to dzięki doskonałemu połączeniu składników, które razem tworzą symfonię smaku tak unikalną, że trudno oprzeć się pokusie by nie zjeść jeszcze jednej. Gotowy na wykwintne doznanie smaku? Zaczynamy!

Składniki:

  • 150g masła + pół łyżki do polewy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • szklanka mąki
  • pół szkl. cukru
  • pół szkl. mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dekoracja:
  • cukrowe kwiaty
  • kasza manna
  • posypka kolorowa
  • sezam

Wykwintne babeczki – jak zrobić?

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i pół tabliczki rozpuszczonej czekolady. Zacznij miksować. Stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na przemian z mlekiem.
  2. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Masą wypełnij papilotki (tylko do połowy). Piecz 20 minut. Gdy będą gotowe, wystudź je.
  3. Pozostałą czekoladę połam i wraz z masłem roztop w rondelku. Posmaruj nią babeczki i udekoruj.

Wykwintne babeczki – dodatkowe informacje

Do środka babeczek możesz dodać posiekane migdały, suszoną żurawinę. Dobre są też mrożone owoce np. porzeczki, poziomki, jeżyny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wyluzowany kurczak faszerowany soczewicą i ciecierzycą
Następny przepis: Wykwintne naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode