Wykwintne babeczki
Wykwintne babeczki to prawdziwa gratka dla łasuchów. Delikatne, mięciutkie i aromatyczne, z ukrytym nadzieniem czy posypane cukrem pudrem. Zniewalają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wykwintne babeczki są nieodłącznym elementem każdego rodzinnego spotkania czy ważnej uroczystości. Kusić będą zarówno miłośników słodkości, jak i tych, którzy na co dzień unikają słodyczy. To smak, który chwilę po zniknięciu z talerza, pozostaje jeszcze długo w pamięci. Wszystko to dzięki doskonałemu połączeniu składników, które razem tworzą symfonię smaku tak unikalną, że trudno oprzeć się pokusie by nie zjeść jeszcze jednej. Gotowy na wykwintne doznanie smaku? Zaczynamy!
admin
Składniki:
- 150g masła + pół łyżki do polewy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- szklanka mąki
- pół szkl. cukru
- pół szkl. mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dekoracja:
- cukrowe kwiaty
- kasza manna
- posypka kolorowa
- sezam
Wykwintne babeczki – jak zrobić?
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i pół tabliczki rozpuszczonej czekolady. Zacznij miksować. Stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na przemian z mlekiem.
- Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Masą wypełnij papilotki (tylko do połowy). Piecz 20 minut. Gdy będą gotowe, wystudź je.
- Pozostałą czekoladę połam i wraz z masłem roztop w rondelku. Posmaruj nią babeczki i udekoruj.
Wykwintne babeczki – dodatkowe informacje
Do środka babeczek możesz dodać posiekane migdały, suszoną żurawinę. Dobre są też mrożone owoce np. porzeczki, poziomki, jeżyny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyluzowany kurczak faszerowany soczewicą i ciecierzycą
Następny przepis: Wykwintne naleśniki