WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ

WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ

Przygotuj orzeźwiający i zdrowy napój – Wodę z cytryną i miętą. Ten prosty do zrobienia napój jest nie tylko nawadniający, ale także pełen korzyści zdrowotnych. Mięta jest doskonałym źródłem antyoksydantów, a cytryna obfituje w witaminę C, co czyni ten napój doskonałym dla Twojego systemu odpornościowego. Woda z miętą i cytryną to idealna propozycja na letnie upały, ale również na każdą inną porę roku. Lekko kwasowy smak cytryny idealnie komponuje się z orzeźwiającą miętą, a ich połączenie w napoju ma właściwości, które przyniosą ulgę dla organizmu.

Składniki:

  • 1,5 litra wody przygotowanej lub mineralnej, może być również gazowana
  • 1 duża cytryna
  • garść świeżej mięty

Woda z cytryną i miętą – jak zrobić?

  1. Cytrynę dokładnie umyć (najlepiej płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem w celu by była piękna i lśniąca). Miętę wypłukać. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Cytrynę i miętę wsypać do dzbanka i zalać wodą. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.

Słowa kluczowe: woda z miętą właściwości, napój z mięty i cytryny, mieta z cytryna, mięta z cytryną, woda z miętą, woda z cytryną i miętą.

Porady – Dodatkowe informacje

Mięta – liście mięty zielonej zawierają białko i węglowodany oraz minerały (żelazo, wapno, fosfor, magnez. Jest źródłem witaminy A i B3. Mięta ma wpływ na nasze procesy trawienne oraz ma właściwości przeciw bakteryjne i nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 – 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy między miętą suszoną, a świeżą.

Ciekawostka – starym domowym sposobem, by mleko nam się nie zważyło wystarczy wrzucić kilka listków mięty do gotującego się mleka.

Cytryna – zawiera witaminę C, B, E, potas, magnez, żelazo i sód. Cytryna pobudza procesy trawienne przyśpieszając oczyszczanie organizmu, dzięki temu sprzyja odchudzaniu. Dzięki zawartości dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jak kupić najlepszą cytrynę, ta soczystą musi być ciężka, ładnie wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach, natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i mają grubą skórę np. cytryny zakończone „pępkiem”. Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb.

Ciekawostka – skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce np. przyśpiesza leczenie opryszki wargowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Woda z jabłkiem i cynamonem
Następny przepis: Woda śledziowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode