Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami

Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami

Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te tradycyjne włoskie wypieki, które od lat zdobią stoły na Półwyspie Apenińskim, teraz mogą zagościć również na Twoim stole. Pachnące wanilią, pełne słodkich, soczystych jabłek, roztaczają kuszący aromat, który przypomina domowe pieczenie babci. Są nie tylko piękne, ale przede wszystkim smaczne i aromatyczne. Najlepsze jest to, że przepis na te ciasteczka jest prosty – składniki są łatwo dostępne, a samo pieczenie nie zajmuje dużo czasu. Zatem jeśli pragniesz spróbować czegoś nowego, to te włoskie ciasteczka z pewnością spełnią Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 200g rozpuszczonego masła
  • 420g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka
  • cukier puder do posypania

Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Cały czas miksując dodawać na przemian masło, mąkę z proszkiem a na końcu ekstrakt waniliowy. Ciasto będzie dosyć gęste.
  2. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z ciastem.
  3. Łyżką nakładać w większych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec ok 25 minut w 180 stopniach.
  5. Posypać cukrem pudrem.

Z tego przepisu wyszło mi 25 dużych ciastek.

Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami – dodatkowe informacje

Z tego przepisu wyszło mi 25 dużych ciastek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Woda śledziowa
Następny przepis: Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode