Włoski omlet
Pozwól, że przeniosę Cię do słonecznej Italii za pomocą smaku i zapachu tego przepisu. Włoski omlet, znanego również jako frittata, który na naszych stołach jest nadal nieco niedoceniony. Jest to zdecydowanie coś więcej, niż tylko śniadanie i świetnie nadaje się na lunch, kolację, a nawet na przekąskę na imprezę. To prawdziwe, uniwersalne danie, które pozwoli Ci w pełni wykorzystać dostępne składniki. Włoski omlet to dowód na to, że proste składniki i szyk kojarzą się zawsze ze smakiem. Zanim zaczniesz, przygotuj wszystkie składniki – teraz zabieramy się za omlet po włosku!
admin
Składniki:
- 5 jajek
- Liście szpinaku
- Suszone pomidory
- Cebula
- Ser żółty
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek.
Włoski omlet – jak zrobić?
- Podsmaż cebulkę na maśle.
- Do miski wbij 5 jajek i ubij je delikatnie ze wszystkimi przyprawami.
- Na patelnię z cebulką wlej naszą masę, dodając umyte liście szpinaku, pokrojone suszone pomidory i posyp startym zółtym serem.
- Po 5 minutach delikatnie przewróć omlet na drugą stronę.
- Podawaj z grzanką.
Włoski omlet – dodatkowe informacje
Do omletu można dodawać dowolne dodatki, np. pieczarki, rukole, świeże pomidory – ze wszystkim smakuje wyśmienicie 😉