Wiśniowa fantazja
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- PIANKA WIŚNIOWA:
- 2 śnieżki na mleko + 400 ml zimnego mleka
- 2 galaretki wiśniowe
- DODATKOWO:
- 1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (ok. 450g)
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy (10g)
- cukier puder (opcjonalnie)
- posypka czekoladowa
- * szklanka o pojemności 250 ml
Wiśniowa fantazja – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT:Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Na jeden, spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.
-
2.
PIANKA:2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.
Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami.
Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni (jeśli syrop jest za słodki, zakwaś go sokiem z cytryny).
-
3.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ewentualnie posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście.Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.
Wiśniowa fantazja – dodatkowe informacje
Jeśli ciasta wiśniowej fantazji nie będą jadły dzieci, do nasączenia można dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub zwykłej wódki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiśnie w żelu
Następny przepis: Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką