Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

„Wiśniowa fantazja” to przepis idealny dla fanów owocowych smaków. To kwintesencja uroku sezonowych wiśni połączona z kremową delikatnością. To ciasto, które zachwyca smakiem, a jednocześnie robi wrażenie swoim wyglądem. Mocno wiśniowy, lekko zakręcony deser będzie odpowiedzią na pragnienie czegoś słodkiego i orzeźwiającego w jednym. Ten przepis jest idealnym połączeniem świeżości wiśni i słodyczy ciasta – kreacją, która nie tylko oczaruje podniebienie, ale i urzeka swoją estetyką. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół, przygotowując to wspaniałe ciasto „Wiśniowa fantazja”. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć!

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • PIANKA WIŚNIOWA:
  • 2 śnieżki na mleko + 400 ml zimnego mleka
  • 2 galaretki wiśniowe
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (ok. 450g)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • posypka czekoladowa
  • * szklanka o pojemności 250 ml

Wiśniowa fantazja – jak zrobić?

  1. 1.
    BISZKOPT:

    Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

    Upieczony biszkopt przekroić na pół.

    Na jeden, spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.

  2. 2.
    PIANKA:

    2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.

    Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami.

    Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni (jeśli syrop jest za słodki, zakwaś go sokiem z cytryny).

  3. 3.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ewentualnie posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście.

    Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.

Wiśniowa fantazja – dodatkowe informacje

Jeśli ciasta wiśniowej fantazji nie będą jadły dzieci, do nasączenia można dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub zwykłej wódki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśnie w żelu
Następny przepis: Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode