Wiśnie w alkoholu do ciast i deserów

Wiśnie w alkoholu do ciast i deserów

Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowe korzenne wiśnie w alkoholu, które przysłużą się jako wykwintny dodatek do ciast i deserów. Głęboki smak tych aromatycznych owoców, nasączonych spirytusem, doprawionych dojrzałym winem i nutą cynamonu, zachwyci waszych gości. To propozycja, która sprawdzi się doskonale w świąteczne i niedzielne popołudnia. Zarówno klasyczne ciasta, jak i finezyjne desery zyskają na wyrazistości dzięki wiśniom w alkoholu. Odkryj recepturę na wyjątkowy smak tych delikatnych owoców i delektuj się tym niepowtarzalnym dodatkiem! Zastosowanie tego przepisu jest nieograniczone – odnajdzie się on zarówno w szarlotce, jak i eleganckim tortach.

Składniki:

  • 3 szklanki suszonych wiśni (można użyć mrożonych)
  • wódka lub biały rum (0,7 l)
  • 1/2 szklanki cukru
  • opcjonalnie laska cynamonu lub laska wanilii

Wiśnie w alkoholu do ciast i deserów – jak zrobić?

  1. 1.
    Wiśnie wrzucamy do wyparzonego słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Jeśli macie w domu laskę cynamonu lub ziarna wanilii to dodajcie je również do słoika. Taki dodatek sprawi, że wiśnie będą posiadać wspaniałą nutę w swoim smaku. Słoik z wiśniami umieszczamy w piwnicy i potrząsamy nim co kilka dni.

Wiśnie w alkoholu – dodatkowe informacje

Tak przygotowane wiśnie najlepiej smakują po ok. 1-2 miesiącach.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśnie w cukrze
Następny przepis: Wiosenny obiad lub dodatek do grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode