Wiśnie deserowe
Bogactwo smaku świeżych wiśni zamknięte w formie wykwintnego deseru to prawdziwe cudo dla naszych kubków smakowych. Jeżeli cenisz sobie intensywny, fruktowy smak tworzonych przez siebie potraw, z pewnością pokochasz ten przepis. Wiśnie deserowe są popularnym dodatkiem do wielu deserów, jednak w tym przepisie stanowią one główne składniki, dzięki czemu są one prezentowane w pełnym smaku i armoacie. Lekkiego kwasu wiśni dopełniają słodsze składniki, tworząc idealny balans na Twoim talerzu. Przygotuj się na prawdziwą ucztę z tym przepisem na deserowe wiśnie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na około 7 (250ml) słoiczków
- 2.5 kg wiśni
- 1 kg cukru kryształu
- 150ml miodu pitnego
Wiśnie deserowe – jak zrobić?
- Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
- Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.
- Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut.
Wiśnie deserowe – dodatkowe informacje
Wiśnie deserowe doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiśnie w cukrze
Następny przepis: Wiosenny obiad lub dodatek do grilla