wiosenna surówka z selera z chrzanem….
Przygotuj wolny czas na stworzenie pysznego, kwintesencja wiosenności, dania, którem nie tylko rozpali kubki smakowe, ale i dostarczy energii na cały dzień. Ta lekka surówka z selera z chrzanem nie tylko doda uroku na Waszym stole, ale i dostarczy niezbędnych witamin. Dzięki unikalnemu połączeniu składników ożywi każdy posiłek, wprowadzając orzeźwienie i wielowymiarowy smak. Mimo ostrego charakteru chrzanu, danie jest delikatne i subtelne. Bądźcie gotowi na prawdziwe doświadczenie kulinarnych smaków wiosny i klasyki, która nigdy nie wychodzi z mody. Oto surówka z selera z chrzanem!
admin
Składniki:
- korzeń selera bulwiastego
- dwie łyżeczki tartego chrzanu (używam chrzanu śmietankowego, jest delikatniejszy)
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- garść posiekanej naci pietruszki lub kopru
- sól, cukier, pieprz
Wiosenna surówka z selera z chrzanem…. – jak zrobić?
- Jeden bulwiasty korzeń selera myjemy, obieramy i ścieramy w drobne wiórki. Średniej wielkości jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy do smaku tarty chrzan, może być ze słoiczka, majonez i śmietanę w proporcji pół na pół. Doprawiamy solą, szczyptą cukru oraz pieprzu. Ja bardzo chętnie dodaję do tej surówki śporą ilość drobno posiekanej zieleniny: koperek, natka pietruszki.
Wiosenna surówka z selera z chrzanem – dodatkowe informacje
Do surówki można także dodać namoczone i odciśnięte wcześniej rodzynki lub drobno pokrojonego ananasa z zalewy
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiosenna zupa krem z rzeżuchy
Następny przepis: Wiosenna sałatka z sosem musztardowym