Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki

Cieszące się coraz większą popularnością liście rzodkiewki będą głównym bohaterem tego przepisu. Ich orzeźwiający, lekko piekący smak, sprawia, że znakomicie nadają się do sałatek. Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki to świetna propozycja na lekki, zdrowy posiłek. Jej sekret tkwi nie tylko w unikatowych składnikach, ale także w szybkości przygotowania. Właśnie dlatego sałatka z natki rzodkiewki doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na szybką przekąskę w przerwie od pracy. Zaskocz bliskich i znajomych nietypowym połączeniem smaków i podaj im danie, które z pewnością zostanie docenione przez każdego miłośnika zdrowej kuchni.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
  • liście z rzodkiewki (z tego pęczka)
  • 2 garście sałaty – ja dodałam włoską insalatinę
  • 10 pomidorków koktailowych kiściowych
  • 1 ogórek wężowy
  • 1/2 lub mała cebulka czerwona
  • 1 mała surowa marchewka

SOS:

  • 1 łyżka octu winnego jasnego
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki – jak zrobić?

  1. Z rzodkiewki wyciąć liście. Wypłukać je razem z sałatą (insalatiną).
  2. Wymytą rzodkiewkę i pomidorki pokroić w plasterki.
  3. Ogórek obrać, pokroić w plasterki.
  4. Cebulkę obrać, pokroić w piórka.
  5. Marchewkę wymyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubym oczku lub pokroić w małe słupki.
  6. Wysuszone liście rzodkiewki i sałatę połączyć z warzywami. Polać wszystko sosem przygotowanym z oliwy truflowej, octu, musztardy i ziół.

Słowa kluczowe: sałatka z natki rzodkiewki, liście rzodkiewki sałatka

Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki – dodatkowe informacje

INSALATINA to sałata pochodząca z Włoch. Ma lekko gorzkawy smak. We Włoszech jest traktowana tak jak u nas zwykła sałata. Do kupienia w Lidlu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiosenna sałatka z sosem musztardowym
Następny przepis: Wiosenna sałatka z kalafiorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode