Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki
Cieszące się coraz większą popularnością liście rzodkiewki będą głównym bohaterem tego przepisu. Ich orzeźwiający, lekko piekący smak, sprawia, że znakomicie nadają się do sałatek. Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki to świetna propozycja na lekki, zdrowy posiłek. Jej sekret tkwi nie tylko w unikatowych składnikach, ale także w szybkości przygotowania. Właśnie dlatego sałatka z natki rzodkiewki doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na szybką przekąskę w przerwie od pracy. Zaskocz bliskich i znajomych nietypowym połączeniem smaków i podaj im danie, które z pewnością zostanie docenione przez każdego miłośnika zdrowej kuchni.
admin
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- liście z rzodkiewki (z tego pęczka)
- 2 garście sałaty – ja dodałam włoską insalatinę
- 10 pomidorków koktailowych kiściowych
- 1 ogórek wężowy
- 1/2 lub mała cebulka czerwona
- 1 mała surowa marchewka
SOS:
- 1 łyżka octu winnego jasnego
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki – jak zrobić?
- Z rzodkiewki wyciąć liście. Wypłukać je razem z sałatą (insalatiną).
- Wymytą rzodkiewkę i pomidorki pokroić w plasterki.
- Ogórek obrać, pokroić w plasterki.
- Cebulkę obrać, pokroić w piórka.
- Marchewkę wymyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubym oczku lub pokroić w małe słupki.
- Wysuszone liście rzodkiewki i sałatę połączyć z warzywami. Polać wszystko sosem przygotowanym z oliwy truflowej, octu, musztardy i ziół.
Słowa kluczowe: sałatka z natki rzodkiewki, liście rzodkiewki sałatka
Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki – dodatkowe informacje
INSALATINA to sałata pochodząca z Włoch. Ma lekko gorzkawy smak. We Włoszech jest traktowana tak jak u nas zwykła sałata. Do kupienia w Lidlu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiosenna sałatka z sosem musztardowym
Następny przepis: Wiosenna sałatka z kalafiorem