Wiosenna sałatka z kalafiorem

Wiosenna sałatka z kalafiorem

Sałatka wiosenna z kalafiorem to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który pozwoli Ci poczuć smak wiosny za każdym kęsem. Jest lekka, zdrowa i pełna świeżych, sezonowych składników. Głównym bohaterem tej sałatki jest kalafior, który jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w błonnik i witaminy. Ta sałatka jest prawdziwym dowodem na to, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne, a sałatka wiosenna idealnym przystawkiem lub lekkim obiadem dla tych, którzy cenią sobie zdrową, ale smaczną kuchnię. Zachęcamy do wiosennego eksperymentowania!

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora
  • 6 jajek
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • 2 średnie świeże ogórki
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Wiosenna sałatka z kalafiorem – jak zrobić?

  1. Kalafiora myjemy i w całości gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i dzielimy na małe różyczki. Jajka również gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Studzimy i obieramy. Oczyszczone i umyte rzodkiewki kroimy w cienkie krążki, odkładamy w miseczce. Ogórki obieramy (można również nie obierać, ale wtedy trzeba je dokładnie umyć), kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę. Nie obieramy. Pomidory i ogórki (w osobnych miseczkach) delikatnie solimy.
  2. Kalafiora układamy w salaterce tak, by pierwsza warstwa przykryła dno, mniej więcej na 2 cm. Delikatnie solimy i cienko smarujemy majonezem. Wykładamy część pomidorów, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu. Wykładamy pokrojone w kostkę lub w paseczki jajka i ogórki. Posypujemy pokrojoną w krążki cebulą i przykrywamy majonezem. Wykładamy rzodkiewki i pozostałe pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy majonezem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wiosenna sałatka z kalafiorem – dodatkowe informacje

Uważajmy, by kalafior się nie rozgotował, bo wtedy traci smak. Powinien być jędrny. Zamiast szczypiorku do sałatki można dodać pokrojonego w krążki pora.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiosenna sałatka z liśćmi rzodkiewki
Następny przepis: Rolada z gęsich jajek nadziewana jajeczkami przepiórczymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode