Wigilijna zupa grzybowa
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 130 g obranej marchewki
- 65 g obranej pietruszki- korzenia
- 60 g obranego selera- korzenia
- 60 g obranej cebuli
- 3 średnie ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz czarny, domowa wegeta- do smaku
- zielona pietruszka
- 2 łyżki masła klarowanego
- Zaprawka:
- 2 czubate łyżki maki pszennej
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- dowolny makaron: łazanki, nitki, świderki
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, zostawiamy na kilka godz.
- Następnie w tej samej wodzie grzyby gotujemy do miękkości.
Odszumowujemy od razu, po zagotowaniu.
Odcedzamy je.
Zostawiamy, ok. 2 łyżek. Resztę wykorzystujemy do dań wigilijnych. - Wszystkie warzywa obieramy.
- Jarzyny kroimy w większe słupki. Wrzucamy do wywaru z grzybów. Dolewamy wody.
- Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy dokładnie śmietanę z mąką. Dolewamy gorącego wywaru. Mieszamy.
- Gotujemy zupę, dodajemy przyprawy- do smaku.
Pozostawione, 2 łyżki grzybów- drobno kroimy, przesmażamy na maśle, razem z posiekaną cebulką.
Wciskamy czosnek.
Wlewamy zaprawkę. Dodajemy przesmażone grzyby. Lekko zagotowujemy.
Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. - Aby podkreślić świąteczny charakter, wigilijna zupa grzybowa podawana jest w wazie, najlepiej smakuje na gorąco z dowolnym makaronem.
- Smacznego 🙂 Wigilijna zupa grzybowa na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie!
Słowa kluczowe: przepis na grzybowa wigilijna, najlepsza zupa grzybowa na wigilię, wigilijna zupa, grzybowa wigilijna przepis, wigilijne zupy, postna zupa grzybowa, dobra zupa grzybowa, przepis na zupe grzybowa wigilijna, zup grzybowa, zupa grzybowa wigilia przepis, zupa grzybowa wigilijny przepis, zupa grzybowa przyprawy, świąteczna zupa grzybowa, zupa grzybowa na wigilię przepis, grzybowa na wigilie, zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów, wigilijna zupa grzybowa przepis, zupa grzybowa na wigilię, grzybowa wigilijna, zupa grzybowa wigilijna
Porady – dodatkowe informacje
Podany czas jest- bez namaczania grzybów. Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Pozostałe grzyby po ugotowaniu, możemy wykorzystać do farszu : uszek, pierogów i kapusty z grochem- wszystkie to potrawy wigilijne. Przed podaniem, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie – wigilijna zupa grzybowa będzie pyszna i praktyczna do podania. Zupę możemy ugotować dzień wcześniej, jest jeszcze lepsza. To dla mnie doskonały wybór – wigilijna zupa grzybowa jest aromatyczna, smaczna, syta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna zupa rybna z karpia
Następny przepis: Wigilijne kluski z makiem