Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi
Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi to wyjątkowe danie, które stanowi nieodłączny element tradycyjnej polskiej kolacji wigilijnej. Wyrazisty smak leśnych grzybów w połączeniu z delikatnością kapusty tworzy niepowtarzalną symfonię smaków, która dociera do każdego kąta kraju i jest wysoce ceniona przez smakoszy. Ta świąteczna kapusta z grzybami, choć skromna w składnikach, posiada bogactwo aromatów i nut smakowych. Przygotowanie tego dania to doskonały sposób na wprowadzenie atmosfery wspólnego, rodzinngo gotowania oraz nadanie świątecznemu stołu wyjątkowego charakteru. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy amatorem w kuchni, to danie na pewno oczaruje Cię swoją prostotą i głębią smaku.
admin
Składniki:
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 30 dekagramów grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki)
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi – jak zrobić?
-
1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody.
-
2. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1.5l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje
Słowo kluczowe: świąteczna kapusta z grzybami
Kapusta ta doskonale komponuje się z daniami mięsnymi typu zrazy, kotlety mielone czy popularny schabowy.
Żeby zmniejszyć kwaskowatość kapusty można ją przepłukać pod zimną wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami
Następny przepis: Wigilijna kapusta z grochem