Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Wielkanoc nie byłaby kompletna bez tradycyjnej babki drożdżowej. Ta pachnąca, delikatna i niezwykle smaczna babka z rodzynkami to prawdziwy symboł świąt i highlight każdego świątecznego stołu. Jej przygotowanie jest przyjemnością, która wprowadza w klimat Wielkiej Nocy, a jej unikalny smak i aroma wprowadzają każdego w nastrój świątecznej feerii. Starannie wyselekcjonowane składniki, w tym aromatyczne drożdże i słodkie rodzynki, łączą się, tworząc prawdziwe cukiernicze arcydzieło. Chociaż wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami wymaga nieco czasu i cierpliwości, gwarantujemy, że efekt końcowy w postaci puszystego ciasta, które rozpływa się w ustach, jest tego warte.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • ekstrakt waniliowy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • lukier (100 g cukru pudru + sok z cytryny)
  • dekoracja (cukrowe jajka, jadalne kwiaty)

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem i posypujemy łyżeczką mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym, kurkumą i solą. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Dodajemy pokrojone miękkie masło. Zagniatamy około 15 minut, a pod koniec zagniatania dodajemy rodzynki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie powinno przyklejać się do dłoni.
  3. Wyro­bione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy w celu odgazowania.
  5. Formę natłuszczamy i wypełniamy ciastem drożdżowym. Po raz kolejny przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut (do momentu, aż podwoi swoją objętość).
  6. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
  7. Do garnuszka wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder; dolewamy do niego niewielką ilość soku z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru o odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być płynny i jednocześnie gęsty.
  8. Kiedy babka drożdżowa ostygnie polewamy ją lukrem. Na lepkim lukrze układamy cukrowe jajka i ozdabiamy jadalnymi kwiatami.

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami – dodatkowe informacje

Do dekoracji zawsze używajmy wyłącznie jadalnych kwiatów. W okresie Wielkanocy zazwyczaj możemy korzystać z delikatnych kwiatów kwitnących drzew owocowych i z żółtych kwiatów forsycji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem
Następny przepis: Wiejskie jedzonko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode