Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami
Wielkanoc nie byłaby kompletna bez tradycyjnej babki drożdżowej. Ta pachnąca, delikatna i niezwykle smaczna babka z rodzynkami to prawdziwy symboł świąt i highlight każdego świątecznego stołu. Jej przygotowanie jest przyjemnością, która wprowadza w klimat Wielkiej Nocy, a jej unikalny smak i aroma wprowadzają każdego w nastrój świątecznej feerii. Starannie wyselekcjonowane składniki, w tym aromatyczne drożdże i słodkie rodzynki, łączą się, tworząc prawdziwe cukiernicze arcydzieło. Chociaż wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami wymaga nieco czasu i cierpliwości, gwarantujemy, że efekt końcowy w postaci puszystego ciasta, które rozpływa się w ustach, jest tego warte.
admin
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 75 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- ekstrakt waniliowy
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- garść rodzynek
- lukier (100 g cukru pudru + sok z cytryny)
- dekoracja (cukrowe jajka, jadalne kwiaty)
Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami – jak zrobić?
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem i posypujemy łyżeczką mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym, kurkumą i solą. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Dodajemy pokrojone miękkie masło. Zagniatamy około 15 minut, a pod koniec zagniatania dodajemy rodzynki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie powinno przyklejać się do dłoni.
- Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy w celu odgazowania.
- Formę natłuszczamy i wypełniamy ciastem drożdżowym. Po raz kolejny przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut (do momentu, aż podwoi swoją objętość).
- Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
- Do garnuszka wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder; dolewamy do niego niewielką ilość soku z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru o odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być płynny i jednocześnie gęsty.
- Kiedy babka drożdżowa ostygnie polewamy ją lukrem. Na lepkim lukrze układamy cukrowe jajka i ozdabiamy jadalnymi kwiatami.
Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami – dodatkowe informacje
Do dekoracji zawsze używajmy wyłącznie jadalnych kwiatów. W okresie Wielkanocy zazwyczaj możemy korzystać z delikatnych kwiatów kwitnących drzew owocowych i z żółtych kwiatów forsycji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem
Następny przepis: Wiejskie jedzonko