Wielka beza z owocami i mascarpone
Zapraszamy do odkrycia niezwykle delikatnej i nieodparcie smakowitej słodyczy – Wielkiej bezy z owocami i mascarpone. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie chrupkość dużej bezy, kremową konsystencję mascarpone oraz świeżość letnich owoców. Beza stanowi podstawę, będąc jednocześnie lekkim elementem, który doskonale kontrastuje z bogatym smakiem i kremową strukturą serka mascarpone. Owoce dodają słodkiego akcentu, wprowadzając do deseru aromat letniego ogrodu. Ten przepis to gratka dla wszystkich łasuchów, które pragną połączyć w jednym daniu słodycz bezy, lekkość serka i świeżość owoców.
admin
Składniki:
- Beza:
8 jajek
450g cukru ( bez zmiany ilości cukru )
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
- Krem:
500g mascarpone
100 ml śmietanki 36%
- Dodatkowo:
Tabliczka białej czekolady
owoce sezonowe ( u mnie marakuja, truskawki, czereśnie, morele i mięta)
NA POCZĄTEK ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 150 stopni
Wielka beza z owocami i mascarpone – jak zrobić?
-
1.
Beza:- Oddzielamy żółtka od białek (można zrobić omlet z żółtek z dodatkiem sera żółtego i warzyw).
- Ubijamy białka ze szczyptą soli do momentu, aż piana będzie puchata i spora.
- Dodajemy cukier, po jednej łyżce, aż zużyjemy cały cukier.
- Kiedy beza będzie błyszcząca, dodajemy mąkę i ocet i miksujemy jeszcze przez około minutę.
- Wykładamy bezę na papier do pieczenia, najlepiej odrysować sobie okrąg od talerza i na bazie tego okręgu wykładać pianę.
- Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni przez 15 minut, a potem zmniejszamy do 100 stopni i „suszymy” bezę przez około 2 godziny.
-
2.
Krem:- Miksujemy mascarpone ze śmietanką, aż krem będzie sztywny i puszysty (można dodać trochę cukru pudru, żeby krem był słodszy).
-
3.
Szykowanie bezy:- Wystudzoną bezę przekładamy na talerz, na którym będzie serwowana.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na garnuszek z wodą wkładamy miseczkę metalową lub szklaną, ważne żeby dno miski nie dotykało wody). Do miseczki łamiemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy ją z ognia, delikatnie schładzamy mieszając i wylewamy na środek bezy. Rozprowadzamy po całym środku łyżką lub szpatułką.
- Wylanie czekolady sprawi, że krem nie przesiąknie do bezy tak szybko i beza będzie dłużej chrupka.
- Na wystudzoną czekoladę nakładamy krem i przystrajamy owocami.
- I gotowe! Smacznego!
Wielka beza z owocami i mascarpone – dodatkowe informacje
Wykonanie może wydawać się czasochłonne ale wcale takie nie jest.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem
Następny przepis: Wiejskie jedzonko