Wielka beza z owocami i mascarpone

Wielka beza z owocami i mascarpone

Zapraszamy do odkrycia niezwykle delikatnej i nieodparcie smakowitej słodyczy – Wielkiej bezy z owocami i mascarpone. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie chrupkość dużej bezy, kremową konsystencję mascarpone oraz świeżość letnich owoców. Beza stanowi podstawę, będąc jednocześnie lekkim elementem, który doskonale kontrastuje z bogatym smakiem i kremową strukturą serka mascarpone. Owoce dodają słodkiego akcentu, wprowadzając do deseru aromat letniego ogrodu. Ten przepis to gratka dla wszystkich łasuchów, które pragną połączyć w jednym daniu słodycz bezy, lekkość serka i świeżość owoców.

Składniki:

  • Beza:

    8 jajek

    450g cukru ( bez zmiany ilości cukru )

    1 łyżka octu

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    szczypta soli

  • Krem:

    500g mascarpone

    100 ml śmietanki 36%

  • Dodatkowo:

    Tabliczka białej czekolady

    owoce sezonowe ( u mnie marakuja, truskawki, czereśnie, morele i mięta)

    NA POCZĄTEK ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 150 stopni

Wielka beza z owocami i mascarpone – jak zrobić?

  1. 1.
    Beza:

    1. Oddzielamy żółtka od białek (można zrobić omlet z żółtek z dodatkiem sera żółtego i warzyw).
    2. Ubijamy białka ze szczyptą soli do momentu, aż piana będzie puchata i spora.
    3. Dodajemy cukier, po jednej łyżce, aż zużyjemy cały cukier.
    4. Kiedy beza będzie błyszcząca, dodajemy mąkę i ocet i miksujemy jeszcze przez około minutę.
    5. Wykładamy bezę na papier do pieczenia, najlepiej odrysować sobie okrąg od talerza i na bazie tego okręgu wykładać pianę.
    6. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni przez 15 minut, a potem zmniejszamy do 100 stopni i „suszymy” bezę przez około 2 godziny.
  2. 2.
    Krem:

    1. Miksujemy mascarpone ze śmietanką, aż krem będzie sztywny i puszysty (można dodać trochę cukru pudru, żeby krem był słodszy).
  3. 3.
    Szykowanie bezy:

    1. Wystudzoną bezę przekładamy na talerz, na którym będzie serwowana.
    2. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na garnuszek z wodą wkładamy miseczkę metalową lub szklaną, ważne żeby dno miski nie dotykało wody). Do miseczki łamiemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy ją z ognia, delikatnie schładzamy mieszając i wylewamy na środek bezy. Rozprowadzamy po całym środku łyżką lub szpatułką.
    3. Wylanie czekolady sprawi, że krem nie przesiąknie do bezy tak szybko i beza będzie dłużej chrupka.
    4. Na wystudzoną czekoladę nakładamy krem i przystrajamy owocami.
  4. I gotowe! Smacznego!

Wielka beza z owocami i mascarpone – dodatkowe informacje

Wykonanie może wydawać się czasochłonne ale wcale takie nie jest.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem
Następny przepis: Wiejskie jedzonko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode