Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Przygotowanie zupy gulaszowej na podstawie węgierskiego przepisu to doskonały sposób na wprowadzenie prawdziwego folkloru kulinarnego na nasze stoły. Pełna autentycznego aromatu i ostrości, zupa gulaszowa po węgiersku pobudza zmysły i rozgrzewa do czerwoności. Charakterystyczny smak zdecydowanie wywołuje skojarzenia z duszną węgierską kuchnią, gdzie dominuje papryka w proszku, zaskakujące połączenia mięsna i bogate gęste zupy. W tym przepisie, bazując na doświadczeniach znawców kulinariów takich jak Magda Gessler czy Robert Makłowicz, dowiesz się, jak zrobić zarówno zupę gulaszową wieprzową, jak i wołową. Zapomnij o standardowych zupach, pora na bitwę smaków z węgierską zupą gulaszową.

Składniki:

  • Zupa węgierska – przepis:
  • 60 – 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 5 – 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki
  • 1 duża czerwona słodka papryka
  • 1 duża żółta słodka papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka kropli przyprawy maggi
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki do dekoracji

Węgierska zupa gulaszowa – jak zrobić?

  1. Zupa gulaszowa węgierska – przepis:
    Na początek mięso wieprzowe lub wołowe należy opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Następnie trzeba oprószyć je przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Potem należy podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki należy przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Zupa węgierska tradycyjna powinna być duszona pod przykryciem na małym ogniu około 45 – 50 minut.
  2. Następnie słodką, czerwoną i żółtą paprykę należy oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy węgierskiej gulaszowej trzeba dodać koncentrat pomidorowy. Zupa gulaszowa tradycyjna może być doprawiona jeszcze większą ilością przypraw i zaprawiona zasmażką – w tym celu 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Zupa węgierska gulaszowa może być podawana z pieczywem.

Węgierska zupa gulaszowa – dodatkowe informacje

Gulaszowa po węgiersku może mieć różny stopień ostrości. Warto pamiętać, że można go dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki faszerowane fetą
Następny przepis: zupa ułańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode