Węgierska zupa gulaszowa
Przygotowanie zupy gulaszowej na podstawie węgierskiego przepisu to doskonały sposób na wprowadzenie prawdziwego folkloru kulinarnego na nasze stoły. Pełna autentycznego aromatu i ostrości, zupa gulaszowa po węgiersku pobudza zmysły i rozgrzewa do czerwoności. Charakterystyczny smak zdecydowanie wywołuje skojarzenia z duszną węgierską kuchnią, gdzie dominuje papryka w proszku, zaskakujące połączenia mięsna i bogate gęste zupy. W tym przepisie, bazując na doświadczeniach znawców kulinariów takich jak Magda Gessler czy Robert Makłowicz, dowiesz się, jak zrobić zarówno zupę gulaszową wieprzową, jak i wołową. Zapomnij o standardowych zupach, pora na bitwę smaków z węgierską zupą gulaszową.
admin
Składniki:
- Zupa węgierska – przepis:
- 60 – 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny
- 3 l bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 5 – 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki
- 1 duża czerwona słodka papryka
- 1 duża żółta słodka papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka kropli przyprawy maggi
- olej
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki do dekoracji
Węgierska zupa gulaszowa – jak zrobić?
- Zupa gulaszowa węgierska – przepis:
Na początek mięso wieprzowe lub wołowe należy opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Następnie trzeba oprószyć je przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Potem należy podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki należy przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Zupa węgierska tradycyjna powinna być duszona pod przykryciem na małym ogniu około 45 – 50 minut. - Następnie słodką, czerwoną i żółtą paprykę należy oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy węgierskiej gulaszowej trzeba dodać koncentrat pomidorowy. Zupa gulaszowa tradycyjna może być doprawiona jeszcze większą ilością przypraw i zaprawiona zasmażką – w tym celu 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Zupa węgierska gulaszowa może być podawana z pieczywem.
Węgierska zupa gulaszowa – dodatkowe informacje
Gulaszowa po węgiersku może mieć różny stopień ostrości. Warto pamiętać, że można go dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki.