Wegetariański hamburger
Czy marzyłeś kiedyś o pysznym, soczystym hamburgerze, lecz chciałeś tworzyć pozytywne nawyki żywieniowe z szacunkiem do środowiska i dobrostanu zwierząt? Spróbuj naszego przepisu na wegetariański hamburger, który zaspokoi każdą potrzebę smaku, bez żadnego mięsa! Zdrowy, sycący i pełen smaków, ten burger jest doskonały do grilla czy weekendowej kolacji. Składniki są łatwo dostępne, a sama przygotowana potrawa wcale nie odbiega wyglądem od tradycyjnej wersji. Ten przepis z pewnością przekona do siebie nawet największych mięsożerców i zainspiruje do poszerzenia swojego menu o wegetariańskie propozycje. Z nami odkryjesz, że wegetariański hamburger może być równie smaczny.
admin
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropel sosu sojowego
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- oliwa z oliwek
Wegetariański hamburger – jak zrobić?
-
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie z dodatkiem tartego czosnku. Fasolę zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy wystudzoną cebulę, jajko i 5 łyżek bułki tartej. Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Formujemy kotlety i smażymy na oliwie obtoczone w bułce tartej.
-
Podajemy z ulubioną bułką do hamburgerów z dodatkiem warzyw np. sałata, pomidor, oliwki, ogórek, awokado.
Wegetariański hamburger – dodatkowe informacje
Awokado możemy podawać pokrojone w plastry lub rozmiażdżone z dodatkiem ząbka czosnku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariański pilaw
Następny przepis: Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami