Wegetariański burger serowy
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jedzą, wybierając zdrowe i świadome diety. Jednym z tych trendów jest wegetarianizm, który stał się nie tylko popularny, ale też zdrowy. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wegan i wegetarian, prezentujemy przepis na wegetariański burger serowy. Burger wegetariański jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby zrezygnować z mięsa, ale nie chcą rezygnować z ulubionego smaku klasycznego burgera. Nasz przepis swój wyjątkowy smak zawdzięcza naturalnym składnikom i prostocie wykonania. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania pysznego burgera wegetariańskiego.
admin
Składniki:
- 4 sztuki bułek hamburgerowych zakupionych lub domowych
- kostka żółtego sera
- dwie łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- sos serowy zakupiony lub domowy
- paczuszka roszponki
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- jedno avocado (dojrzałe)
- jedna czerwona cebula
- Do panierki:
- jajko
- bułka tarta
- mąka
Wegetariański burger serowy – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać na 200st.C. Bułki przeciąć na pół i ułożyć doły na blasze do piekarnika. Posmarować je sosem serowym, ułożyć na nim roszponkę, cebulę pokrojoną w piórka.
- Kostkę sera żółtego pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Do jajka na panierkę wsypać parmezan. Ser opanierować jak kotleta i usmażyć na gorącym oleju. Ułożyć na cebulkę. Na kotlecika serowego ułożyć avocado. Można dodatkowo polać serem, poukładać plasterki pomidorków koktajlowych.
- Wierzch bułki przypiec na patelni na rumiany kolor i przykryć burgera. Całość wstawić do gorącego piekarnika na 5-6 minut. Podawać gorące, nie liczyć kalorii!
Wegetariański burger serowy – dodatkowe informacje
Na blogu zamieściłam przepis na super domowy sos serowy oraz na bułki hamburgerowe 🙂 Serdecznie zapraszam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariański pilaw
Następny przepis: Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami