Wegańskie wędlina do chleba
Czy jesteś weganinem, ale tęsknisz za smakiem tradycyjnej wędliny w swojej kanapce? Niniejszy przepis na wegańską wędlina do chleba to doskonałe rozwiązanie dla Ciebie! Składniki są pełne protein i nie zawierają produktów odzwierzęcych, co sprawia, że są one zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej wędliny. Mimo braku mięsa, ta wegańska propozycja nie traci na intensywności smaku, a jej aromaty i tekstura zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Niezależnie od tego, czy jesteś długoletnim weganinem, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z dietą roślinną, ta wegańska wędlina do chleba może być dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Wegańskie wędliny to prawdziwa kulinarna rewolucja!
admin
Składniki:
- 450 g pieczarek
- 2 duże ugotowane buraki
- Torebka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 2/3 szklanki wody
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- 1 cebula
- Puszka cieciorki
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 3 łyżeczki majeranku
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju
- Plastikowe osłonki do wedlin.
Wegańska wędlinę do chleba – jak zrobić?
-
Wykonanie
Pieczarki kroimy w kostkę a następnie przekładamy do garnka lub na patelnię, gdzie podsmazamy razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju około 20 minut.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki, pokrojone buraki i odsączoną ciecierzycę blendujemy na masę, tak aby w niektórych miejscach były widoczne buraki, ciecierzyca i pieczarki.
Do masy dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Dodajemy ugotowaną kaszę, kaszę manną, siemię i tyle wody, aby masa była dość zwarta. Mieszamy i doprawiamy solą.
Masę wkładamy do plastikowej osłonki, zawiązujemy z obu stron i gotujemy przez około 30 minut.
Wegańskie wędliny do chleba – dodatkowe informacje
Wędlinę należy dobrze schłodzić, podajemy na kanapkach z chrzanem lub musztardą
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady
Następny przepis: Wegańskie placki z kalafiora