Wegańskie racuchy z jabłkami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszne wegańskie racuchy z jabłkami. To doskonała propozycja zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i wszystkim smakoszom. Te puszyste placuszki łączą w sobie cudowny aromat korzennych przypraw i świeżych jabłek. Wegańskie racuchy z jabłkami są nie tylko smaczne, ale również zdrowe dzięki zawartości błonnika w jabłkach. To również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Przepis jest prosty, szybki i nie wymaga używania skomplikowanych składników.
admin
Składniki:
- Przygotuj:
- (około 15-20 sporych racuchów)
- Na rozczyn:
- – opakowanie suchych drożdży
- – 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (polecam owsiane lub migdałowe)
- – 1 łyżeczka cukru
- – mąka
- Dodatkowo:
- – 1-1,5 szklanki mąki
- – opcjonalnie cukier
- – porządna szczypta soli
- – 1-1,5 jabłka (lub inne dowolne owoce)
- – 1 łyżeczka cynamonu (lub trochę mniej, ja lubię cynamon więc daję go sporo)
- – cukier puder do posypania
- – olej do smażenia
Wegańskie racuchy z jabłkami – jak zrobić?
- Zaczynamy od nastawienia zaczynu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i taką ilość mąki, by rozczyn miał konsystencję mniej więcej słodkiej śmietanki. Starannie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone jabłko, cynamon, szczyptę soli i ewentualnie troszkę cukru. Starannie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron, nakładając łyżką porcje ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypujemy odrobinę cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
Wegańskie racuchy z jabłkami – dodatkowe informacje
1. Jabłka można zastąpić dowolnymi innymi owocami.
2. Dla ciekawszego aromatu można dodać łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, podbije to smak placuszków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady
Następny przepis: Wegańskie placki z kalafiora